99.A-Fert, devlet, kurum, toplumların…vb insan unsurları;özlem, tefekkür, güncel hayal gündemi…vb ölmüş ve vadesi tamamlamış ecdadının özgün din ve yaşantı akaidini aşamıyor yada düşüncesinin kabrinde(ecdadın düşüncesinin kıblesi ve metriksinde ) olma ve yaşama arzusunu aşamıyorsa sizce geleceği nasıl olur?
B-Böylesi bir takıntı ile o insan unsuru geleceğe ecdadını aşarak daha hayırlı bir insan unsuru olabilir mi?
C-Tüm olanaklar ve ipler elinizde olsaydı kasten böyle bir insan unsuru ortaya çıkarmak için ne yapardınız?
D-İstemeden bedbahtları tarafında bu girdaba ve inat ateşine sürüklenmiş insan unsurlarına yardımcı olmak için ne yapardınız?

İpucu;Ölen tüm ecdatların; zaaflarının bedbahtları (avcıları) tarafından bilinmesi, deşifre olmaları o ecdadın moduna giren yada siyasi oyunla sokulan yeni nesillerin aynı zaaflarla donatılacağı için deşifre etmenin kolaylığını, asimilasyonunun cehaletini ve bedbahtlığını düşünün.
-Biyolojik döngülerde; avcıların avınını deşifre mantığının varlığından emin olun. Avcıya azami besi yeri olmaktan kurtuluşun yolu liyakatli değişmektir. Bu mantık münafıktan kurtulmak isteyen mümin için, kapitalizmden kurtulup liyakatli yaşamak isteyen halklar için, Siyonizm ve şovenizm hastalıklarından kurtulmak isteyen fert ve toplumlar için…vb hatta hayvanlar için bile zamanın da liyakatli değişmek elzem bir kuraldır(değişmek istemeyeni Allah CC’HU değiştirmezmiş).
-Avın olası tek kurtulma şansı yaşantı stilini, kendisini veya yaşam yerini liyakatli değiştirmek...vb kamufle edip değiştirmektir.
-Zeki avlar, avcılarından ancak genlerinden değişime giderek veya yeni buluş çözümler üreterek doğada yaşamam şansını artırırlar.Doğaya konan bu kanun kavimlerin nefisleri içinde söz konusudur.
-Tarihteki ecdadından ve başkalarınınkinden ibret verici dersler çıkarmada; ifrata, tefrite ve özgün kavim akaidinin sarhoşluğuna kaçmanın sosyal tufanlarını anlamaya çalışın.
-Her şeyi kendisinin ve ceddinin menfaatine veya akaidine endeksli icra etmek veya düşünme hastalığı sosyal tufanın felaketlerindendir.
Çıkarsama;Ben Arap’ım ama Araplardan değilim. Hz. Muhammed AS. Kaldı ki Müslüman olmasına rağmen ceddi İbrahim AS'I pek övmemiştir.Ceddi ile övünmek imrenmek güzel ahlak kurallarına terstir. Ahlaken üstün kimselerden sıkça bahsi edilir veya anılırlar övülmez. Arap’ın aceme veya tam tersi üstünlüğü yoktur. Üstünlük takvadadır(hadis).

 

C.99 A) Geleceği gelişmeye kapalı olduğundan ecdadını aşamamaktır.

B)Çok zor

C) Ecdadını kusursuz gösterip yönlerini onlara çevirirdim.

D) İslamı anlatırdım çünkü İslam da en güzel ahlak yani peygamber efendimizin ahlakı hedefte vardır. Mehmet GÖR

 

C.99 A. Bu toplumların geleceği atalarının sonlarıyla aynı olur. Çünkü atalarını aşamadıkları, sorgulamadıkları için aynı hataları tekrarlarlar.

        B. Geçmişin geleceğe ışık tutması gereklidir. Geçmiş tamamıyla reddedilmemeli ondan ders alınmalıdır. Eğer geçmişten ders alınırsa daha hayırlı bir insan unsuru olabilir.

        C. Sorgulamaz, eleştirmez, araştırmaz bir sistem kurup sadece benim öğrettiklerimi öğrenmelerini sağlardım.

        D. Onların farkındalıklarını yükseltmeye çalışırdım. Hüseyin EROĞLU

 

C.99     A)Toplum devamı ve geleceği olduğu söylenemez.

            B)Olamaz.

            C)Gerekli olan şartları sağlardım.

            D)Güzel ahlakı, liyakat yaşanmış diğer yargılarıyla ona yardımcı olurdum. Şehla HİLOOĞLU

 

C.99İnsan geçmişinden ibret almalı fakat körü körüne geçmişe bağlı kalmamalıdır.Tarih ibret alınsaydı tekerrür etmezdi. Kenan Yıldızhan

 

 

C.99.A- Gelenekçi bir yapıyla bir toplumu yönetmek o toplumun geleceğini karanlığa sürükler.

        B- Böylesi bir takıntı ile o insan unsuru geleceğe ecdadını aşarak daha hayırlı bir insan unsuru olabilir.

        C-Tüm olanaklar ve ipler elinizde olsaydı kasten böyle bir insan unsuru ortaya çıkarmak için;  toplumun refa düzeyini sosyal yapısın düzenleyen ve yükselden projeler üretmeye çalışırım

Tevfik ŞEN

 

C.99

A-Yeniliklere açık değildir. Yani olduğu yerde kalır. “Eğer olmak istediğiniz yere varmak istiyorsanız, olduğunuz yerden ayrılın.” Bu söz çok güzel özetlemektedir.

B-Kesinlikle olamaz çünkü boynuz kulağı geçmeli…

C-Dini kemiren dinazorlardan olurdum.

D-Eğitim sisteminde ve medyada yavaştan yavaştan değişikliklere başlardım. Abdurrahman SEFALI

 

C.99 A) Toplumun geleceğinden bahsedilemez

B) Olamaz

C) Gerekli ortam ve şartları sağlardım

D) Geçmişte örnekleri göstererek geleceğini söylerdim Gökhan TEPE

 

C.99 A- Böyle bir durum iyi değildir. Çünkü boynuz kulağı geçmeli ve devletin ilerlemesi için ecdadından daha iyi işler başarmış ve yaşantı akaidini aşmış olmalıdır.

          B- Böyle bir takıntı ile daha hayırlı bir insan söz konusu olamaz.

          C- Onun kendini geliştirmemesi için önüne taş koyardım ve kişisel gelişimini engellerdim.

          D- Daha iyi olabilmeleri için öğütler verip çalışmalarını ve azmetmelerini isterdim. Bahar KAPTANER

 

C.99  A. Böyle fert, kurum ve toplumların sonu yerinde saymak ve cehalete mahkûm düşmektir. Kendisini tanıyıp aşamayan Rabbini bulamaz. Rabbini bulamayan boşuna yaşamış demektir.

          B. Şayet bu insan unsurlarının içerisinde gerçekten de değişmek isteyenler varsa Rabbimiz onlara yardım eder ve hak yolu gösterir.

          C. Ülkede aşırı milliyetçi, şovenist, siyonist ve kapitalist akımlar başlatırım ve güzel ahlakı, bilimi yasaklarım.

          D. Elimden geldiğince böyle bir yere ilim, bilim, güzel ahlak unsurlarını empoze ederek hak din İslam ve akaidlerini öğretirdim. Harun SEVEN

 

C.99 A) Geleceği yok olmaya mahkumdur.

B) Olamaz.

C) Gerekli olan tüm şartları sağlardım

D) Düşeceği durumu olmuş olan olayları da ele alarak anlatırdım.  Hatice ÇAKMAK

 

C.99  A.Yok olamaya mahkumdur.

B. Takıntı olduğu taktirde aşılamaz.

C. Çıkarmazdım.

D. Düşündürmeye sevk ederdim. Ayşe Şeker

 

C.99 A) Günümüz insanı geçmişini kolaylıkla beyninden atabilmektedir. Babasının ya da atasının daha önceki yaşam tarzı , düşünceleri güncel olmadığı için kişiyi bağlamaz. Bugün kapitalizm beş ya da on yıllık süreçler içerisinde kendini yenilemekte insana geçmişini yaşama fırsatı vermemektedir.
B) Kapitalist sistemlerden bireysel bazda değil toplumsal olarak etkilenildiği için kişinin ecdadının yaşantısını fikirlerini geride bırakıp yeni bir yaşam tarzı edinmesi onu güncel toplumdan bir birey yapar. Söz konusu günümüz olduğu için ve herkes gibi aynı dönüşümü yaşadığı için hayırlı bir insandır.
C)İpler elimde olsaydı bireyi geçmişinden koparmaz, bugünden uzak tutmazdım. Orta yolu bulmaya çalışırdım.

D)Bu gün insanların bir konuyla ilgili ürettikleri yorumlarda bir yorum asla ikincisinin benzeri olmamaktadır. Şöyle denilebilir ki, konumuz bilimsel bir gerçeklik olsa dahi bununla her insan farklı bir yorum yapıyorsa herkesçe kabul edilen bir gerçek değil, kişisel gerçeklikler daha baskındır. Ahmet MANSUROĞLU

C.99

       A-)Geleceği pek iyi olmaz çünkü fert,toplum ve kavimler liyakatli değişim göstermelidirler.Ayeti kerimeyi de çok doğru buluyorum “değişmek istemeyeni Allah C.C.’ hu değiştirmez.” diye. Değişim olmadığı müddetçe o toplumlar avcılara av olmaya mahkumdurlar . 

       B-)Evet olabilir. İnsan ecdadını doğru biliyorsa ondan sık sık bahsetmeli yalnız övmemelidir. Öyle olursa kendini geliştirmeyi başaramazlar. Ve ecdadını aşamazlar.Dolayısıyla hayırlı bir insan olamazlar.

      C-)Ecdadını tüm yönleriyle tanımasına fırsat verirdim ve hatalarını noksan olduğu noktaları görüp düzeltmesi için teşvik ederdim.

      D-)Ben o insanların yerinde olsaydım. Kontrol altına alabileceğim zayıf bir noktamı ele verirdim. Ve nasıl kullanacağına bakardım ve öyle değerlendirmeye sokardım. Selvi GÜNDOĞDU

 

 

C.99

A-      Bu toplumlar atalarının aşamadıkları sorunlara eğilmemişlerse yine onlarda aynı hatayı yapar.

B-      Her zaman geçmişten ders almalıyız geçmişten ders alarak kendini ona göre ayarlayan insan hayırlı olabilir.

C-      Bunun için modern iyi bir sistemle bunu başarabilirsiniz. Kadir KURT

 

C.99  A) her zaman ecdadımızın izinden gitmek yanlıştır.Çünkü onların da hataları mutlaka olmuştur.Eğer hep onları örnek alırsak mutlaka yanlışımız çıkar ve devletin ve milletin sömürülmesine kadar gidebilir.  B)İnsan ecdadını aşarsa duruma göre daha hayırlı olabilir.Bunu öğrenmek için tarihini iyi bilmeli ve bu şekilde nerede yanlış yapıldığı ortaya çıkarılmalı ve ona göre nasıl davranacağımızı belirleriz.Belki daha iyi bir insan unsuru ortaya çıkar.    C)Tüm olanaklar ve ipler elimde olsaydı daha iyi bir insan unsuru ortaya çıkarmak için çalışırdım ve elimden geleni ülkem için yapardım.    D) böyle bir insana yardımcı olmak için  ona geçmişte yaşamış ecdadını iyi tanımasını, doğru ve yanlışlarını görmesini anlatırdım. Esra AĞDAĞ

 

C.99 A.Toplum fert, devlet, Geçmişindeki sabit fikirliliği ve sıkıntıları aşamıyorsa toplumun geleceği karanlıktır..

         B.Evet ecdadının iyi yönlerini benimseyerek hayırlı bir insan olabilir..

         C.Tüm ipler elimizde olsa liyakatli, ahlaklı, sevgi, saygı temellerine dayalı kişilerin hak ve hürriyetlerini gözeterek bu eksende bir yönetim şeklini yansıtırdım… İdris COŞKUN

 

C.99 A)Geleceği pek parlak olmaz. Kendini geliştirme adına hiçbir şey yapamaz. Böyleleri ecdatlarını, soylarını överek kendilerini kandırırlar. Buna en iyi örnek kraliyet ailesi olan İngilizlerdir.

        B)Şayet ecdatlarını, soylarını övmekten vazgeçip, kendi görüşleriyle emek harcayarak elde ettikleri kriterler başarılar varsa o hastalıktan tamamen kurtula bilirler.

       D)İlk önce dua ederdim doğru yolu bulmaları için. Daha sonra onunla konuşur gerçekleri görmesini sağlardım. Hatasını direk yüzüne vurmadan hayattan örnekler verirdim. Bu şekilde hatasını anlamasını sağlardım. Behiye DURAK

 

 

C.99 A) Helakat olur.

          B) Hayır.

          C) İnsanları zaaflarını kullanırdım

          D)Onların düşüncelerini değiştirirdim. Rukiye SEÇGİN

                                                                  

 

C.99 Anlamadım. Abdülaziz GEYLAN

 

C.99 A   Tarih tekerrürden ibarettir Allah cc da ben galibiyetleri sizin aranızda döndürür dururum diyor.Şu da var bizim ecdadımız hakka hukuka riayet ederek  Allah cc un ve efendimizin adını güneşin üzerine doğup battığı her yere götürme gayreti içersindelerdi.Hedef bu olunca ahlak yönünden de peygamberimize benzemeye çaılşırlar,böylece erdemli  hatta veli kul olurlardı.Bu da yukarılarda bahsettiğimiz liyakatli ,adaletli ,ahlaklı yani olması gereken unsurların onlarda var olmasını sağlardı. Ramazan GÖRGÜLÜ

     B        Zamanın  getirdikleriyle ceddimizin o özelliklerini de harmanlayıp istenilen yaşamı yeniden çimlendirebiliriz .Sizin dediğiniz gibi onların zafiyetini bilen düşmanları galebe çaldı  onların sistemi çöktü o sistemi kullanmak yanlış diyemeyiz.O çöküş de yukarı da bahsettiğimiz gayretlerinden uzaklaştıkları ölçüde hızlanmış ve gerçekleşmiştir Ramazan GÖRGÜLÜ.

    C   Bence onların yaşantıları iyi okunup analiz edilmelidir.Geçmiş geçmiş de kaldı deyip onların ortaya koyduklarının üzerine bir şeyler daha koyup geliştirmek yerine yeni baştan taşları dizersek bunu geliştirerek teş üstüne bir taş daha koyanlar hep bizim önümüzde olacaklardır. Ramazan GÖRGÜLÜ

 

C.99  Her hangi bir ilerleme kaydedeceğini sanmıyorum. Belki de taş üstüne bir taş koyma yeteneği bile kazanamayabilir. Bence ahlaklı ve akıllı bir insan geçmişini unutmaz geleceğinden de pek umutlu olmalıdır. Faruk Ergün

 

C.99 İlerleme kaydedemez ve tuğlanın üzerine bir tuğla daha ekleme yeteneğini belki kazanır belki kazanamaz… Dolayısıyla akıllı ve takva sahibi insan ne köklerinden ayrılabilir ne de köklerinden ibaret olduğunu düşünüp geleceğini köreltir… Ahmet Ziyaeddin ÇELENKOĞLU

 

C.99 A-Geleceğinde bir şey olmaz. Önemli olan ecdadın özgün din ve yaşantı akidesini yaşamak değil doğru olanı yaşamaktır. Cahiliye toplumunda insanlar ecdadından gördüğü yaşantıyı yaşamışlar fakat ilahi kudret onları helak etmiştir. Yani doğru olanı yaşamak gerekir.

B- Tabi ki olabilir. Ecdadını fersah fersah geride bırakabilir. Mesela sahabe efendilerimizi örnek verebiliriz. Onların ecdadının büyük bir kısmı hayvandan daha aşağı bir mertebede olduğu  halde sahabeler melekleri dahi geride bırakmışlar.

C- Böyle bir unsur oluşturmak kolay değildir. Bütün olanaklar elimde olsa ecdadının yanlış yönlerini ortaya koyar, yanlışlardan ibret ve ders alarak onların doğrularını yaşatmaya çalışırdım.

D- Onlara el uzatırdım, eğer inadından gözü bir şey görmüyorsa onun dilinden anlayacak şekilde gözünü açmasını sağlardım. Ahmet ŞENGÜL

 

 

C.99 A) Bence pek parlak olmaz insan hem ecdadını hem de günü fikirlerini yoğurarak ileriye taşıyıp başarılı olmalı.

      B) Bence olur.

      C) Ben mümkün oldukça insanları eskiden beri yaşadıkları yerden uzak tutmaya çalışırdım.

      D) Onlara eski duyguları işte savaştır gibi olaylarla kendilerine getirmeye çalışırdım.

Aziz SOYSONA

 

C.99A. Bu toplumların geleceği atalarının sonlarıyla aynı olur. Çünkü atalarını aşamadıkları, sorgulamadıkları için aynı hataları tekrarlarlar.

        B. Geçmişin geleceğe ışık tutması gereklidir. Geçmiş tamamıyla reddedilmemeli ondan ders alınmalıdır. Eğer geçmişten ders alınırsa daha hayırlı bir insan unsuru olabilir.

        C. Sorgulamaz, eleştirmez, araştırmaz bir sistem kurup sadece benim öğrettiklerimi öğrenmelerini sağlardım.

        D. Onların farkındalıklarını yükseltmeye çalışırdım. Bahtiyar YILDIZ-Ayhan TORUN