Kalsiyum döngüsü(çevirimi)


Kalsiyum döngüsü(çevirimi)

Kalsiyum Döngüsü;
Kalsitonin (Tirokalsitonin):
Bu hormon kandaki kalsiyum ve fosfat seviyesini düşürücü etki yapar. Tirokalsitonin, paratiroid bezinin salgısı olan parathormon ile birlikte kandaki kalsiyum iyonlarının normal seviyede kalmasını sağlar. Tirokalsitonin hormonu, kandaki kalsiyum iyonlarının kemiklere geçmesini uyararak kandaki kalsiyum seviyesini azaltır.
Paratiroid Bezi:
Tiroid bezi üzerine gömülmüş bezelye şeklinde, dört küçük bezdir. Paratiroid bezi parathormon denilen hormonu salgılar. Bu hormon kandaki kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenler. Parathormon özellikle kandaki kalsiyum iyonu (Ca++’i seviyesini kontrol eder.Yani, kandaki kalsiyum seviyesi doğrudan paratiroid bezinin kontrolü altındadır. Parathormonun az salgılanması durumunda, tiroid bezinin tirokalsitonin hormonu baskın duruma geçer ve kandaki kalsiyumu kemiğe verir ve kemlikler sertleşir. Bu durumda kandaki kalsiyum miktarı azalır. Kandaki kalsiyumun azalması bazı düzensizliklere neden olur. Örneğin, bireyin kasları normal çalışmadığı için kaslarda titremeler olur. Bu hastalığa tetani denir. Parathormon çok salgılanırsa, kemiklerdeki kalsiyum kana geçer. Bu durumda kemik erimesi görülür ve kandaki fazla kalsiyum böbreklere taşınır ve orada böbrek taşını oluşturur. Kemik erimesi daha çok yaşlılarda görülen bir hastalıktır.

Kalsiyumun görevleri:
1-Kemik oluşumunda görev alır
2-Kasların kasılmasında görev alır.
3-Sinir uyarılarının taşınmasında görev alır.
4-Kanın pıhtılaşmasında görev alır.
5-Aktif taşıma olayında görev alır.
6-Kasların normal işleyişi için gereklidir.
7-Sinir sisteminin normal işleyişi için gereklidir.
Örnek cümle: Birçok çalışma kalsiyum döngüsü değişikliğinin son dönem insan kalp. yetersizliğindeki miyokard fonksiyonu bozulmasında baskın bir rol oynuyor olabileceğini göstermektedir.