Yaşamın Zaferi Hayvanlarda Cinsellik ve Değişim  17’

 

   Klonlanmış hayvanların tümü aynı genetik yapıya sahiptir. Bir vücudun hücresi gibidirler.

Çıtalar Yavruları kolluyor. Eskiden gelen bakılar bu dürtüleri kalıplaştırmıştır. Anne çıta kendi hayatını riske atarak aslanın dikkatini çekmeye çalışır ve yavrularının kaçması için onlara zaman kazandırır. Yavrularını kaçırırken aynı zamanda hayatını da kurtarmaya çalışıyor ve yem olmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Çıta yavrusuna besin getiriyor. Ama bunlar memeli oldukları için aynı zamanda yavrularını süt ile de beslerler. Annelik duygusu doğal seçilim dengesince şekillendirilmiş ve bu sayede genlerine bir gelecek veriyor. Aynı zamanda yavrular genlerinin bir kısmını babalarından alırlar.

 

    Kuşlarda ebeveynler bir arada bulunur ve beraber çalışırlar. Eğer kuşlarda besin kıtlığı varsa kuşlar arasında sürtüşmeler başlayabilir. Maskeli bubi kuşları Galapagos Adalarında yaşarlar. Bunlarda dişiler iki günde iki yumurta bırakırlar. Yumurtalar çatlar ve yavrular yumurtalardan çıkarlar. Ebeveynler yavrularına balık getirirler. Bazen serseri kuşlar bu maskeli bubi kuşların zorlukla yakaladıkları balıkları çalarlar. Bu civcivlerin birbiri ile sürtüşmelerine sebep olur. Ve genelde sonradan yumurtadan çıkan yavru yuvanın dışına atılıyor ve yırtıcı kuşların hedefi olurlar. Boynuz gagalı kuşlarda ise tam tersi çok iştahlıdırlar ve sürtüşme yerine bunlarda işbirliği var.

 

   İmpala gibi hayvanlar sürekli karmaşık genişlemiş ailelerin tehdidi altındadırlar. Bunlarda anne baba en yüksek rütbededir ve yavrularını beslemek için ikisi beraber çalışırlar.

 

  Termitlerde de işbirliği vardır. Bunlarda kraliçe termit bulunur. Diğer bütün termitler kraliçe termite hizmet ederler. Bu kraliçe yaklaşık on sene yaşar ve yaklaşık üç saniyede bir yumurtlarlar. İlk önce işçi termitler olur ve bunlar kraliçe arıya hizmet ederler. Sonra ise yeni kraliçe ve kral termitler oluşur ve bunlar dünyanın farklı yerlerine giderler. Bunlar ebeveynlerin genlerini ileriye taşırlar. Termitlerde büyük bir ittifak var ve bu güvene bağlıdır.

 

  İnsanoğlu dünyanın her yerinde bulunur. Bu aşırı güvene dayalıdır. Kutuplarda bile çok zor şartlarda yaşayabilirler. Doğal halimizle çıplağız. Diğer kutuplarda yaşayan canlılar her halleri ile kutup yaşamına uyum sağlamışlardır. İnsanlarda ise beyinin var olan beyin ile sosyalleşmeyi öğrendik ve çok zor şartlarda bile yaşamayı öğrenmişiz. Bizler melek değiliz ve bizde hilede var ancak dünyanın her yerinde insanların beraber yaşaması karşılıklı güvene dayalıdır. İnsan yaratıldığı günden bu güne beyni ile dünyanın hâkimidir.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır

   S.1. İmpalalar hangi hayvanların tehdidi altındadır?

   S-2.Ne zaman kuşlar kavgalara başlarlar?

   S-3.Kuşlarda ebeveynler nasıl yaşar?

   S-4.Maskeli bubi kuşları nerede yaşıyor?

   S-5.Termitlerde sosyal hayat nasıldır?

   S-6.Bubi kuşlarının hangi yavrusu ne zaman ve neden yuvanın dışına atılıyor?

   S-7.hayvanların dişilerinin yavrularını kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmayı göze almaları hakkında ne düşünüyorsunuz. Bunun sebebi ne olabilir?

   S-8.İnsan doğada hayatını nasıl devam ettiriyor?