Yetmişli 70'lı Yılların Teknolojik Buluşları Geleceğin, Mikro Dalga Fırını, Pong,Hesap Makinesi, Dijital oyunlar, ....vb Teknolojileri Şekillendirişi

          Modern mucizelerde 1970’li yılların teknolojisinin payı çok büyüktür. Günümüz teknolojisinin atasını bu yıllardaki basit aygıtlar oluşturur.

          1970’li yılların enbüyük oyunlarindan biri TONG’dur. Tong’dan önce TV mühendisi Ralph Bear’ın yaptıgı Ping-Pong adında bir oyun vardı.2 yıl içinde Bear ve arkadaşları basıt şekilde oyunu geliştirmişlerdi. Devrim niteliginde ki bu oyunun önemli eksikleri vardi, ses ve skoru gösteren özellikler gibi. Atari bu oyunun PONG adında yeni bir versiyonunu çıkarttı.California’da bir barda denenmeye başlandı, bozuk 25 cent ile çalışıyordu. Pong’un kurucusu Bushred,Pong’dan kazandıgı paraları ATERİ 2006 adında yeni bir oyuna yatırdı.Bu oyun BENG çagı adında yep yeni bir çag başlattı. Milyon dolarlık sektör hızla büyüyordu.Bu oyunun bu kadar popüler olmasının sebebi, cip teknolojişsınin hayata gecirilmiş olmasıyla oluyordu. Mühendisler bir  bilgisayarın işlevini bir cipe yüklemeyi başarmışlardı.1971 yılının kasım ayında intel yeni bir işlemci yaptı,cip barındıran ilk bilgisayardı bu,adı  intel 4004.Bu dev adın sayesınde teknolojinin boyutları küçülmeye başladı. Bu sayede piyasaya sürülen ürünlerden biride hesap makinalarıdır, ilk hesap makinesi 395 dolardı. Mikrociplerin okunabilir ekranda görünebilmesi için let ekranına ihtiyaç vardır. Let teknolojisi içeren saatler o dönem moda oldu. Letin verdigi ilk ışık ise kırmızıydı.

         1978 yılında yeni bir aygıt, heceleme cihazı piyasaya çıktı ve bu cihaz ilk Dijital Sinyal İşlemcisi(DSİ)  sayılabilirdi. Çocuklar tarafından çok tutulmuşlardı. DSİ günümüzde cep telefonlari ve navigasyon cihazlarinda kullanılmaktadır. Ses cıkaran bütün cihzların atası bu heceleme cihazıdır.

          1970’lerin bir başka mucizesi ses duvarini aşan uçaklardir. Ticari hava taşimacılıgında sesten hızlı uçaklar kullanılmaya başlandı. Hızı ses hızının iki katı olan CONCORDE adlı uçak hava taşımacılıgında çıgır açmıştı.Otuz yıl boyunca havada kalan bu uçakla yolculuk 6000 dolardı.Concorde Amerika-Rusya rekabetinden faydalanan İngiltere-Fransa ortaklıgı üretmiştir. 100 kişi yolcu kapasitesi olan bu uçagın hızı saatte 2172 km dir. İngiltere-Fransa ortaklıgı Amerika ve Rusya’nın dikkatinden kaçmadı. Amerika ondan daha iyisini yapması gerektigini düşünüyordu ve 300 yolcu kapasiteli bir uçak tasarladı. Malesef bu uçagın tasarlanmasına, gerektirdigi yüksek bütçe yüzünden, hükümet tarafından son verildi. Sovyetler ise bu yarışta geride kalmamak için bir uçak tasarladı fakat kalkıştan 1-2 dk sonra büyük bir felaket oldu, pilot uçagın kontrolünü kaybetti ve yere çakıldi. Bu uçagın yapımı hemen durduruldu. Concorde bu iki süper güçle girdigi yarıştan galip çıkmıştı.2000 yılına girildiginde 113 kişinin ölmesine sebep olan kaza ve 11 Eylül olaylari Concorde’nin sonu oldu.2003 yılının Eylül ayında hizmet dışı bırakıldi.

          1970 yılında fotografcılıkta da gelişmeler oldu. Çekilen fotografları görmek için onu bastırmaları gerekiyordu. Polaroid şirketinin SX70’’i çıkarmasıyla bu sorun ortadan kalktı. Makina çektigi görüntüyü 1-2 saniyede çıkarabiliyordu. Bu kameranın kökü 1943’ e dayanmaktadır. Endwin Lend’ in 25 yıllık çalişmalari sonucu piyasaya çıkmıştır.

          1970’li yıllarında Bay Kahve lakaplı kahve makinalarıda hayatımıza girmeye başladı.20 milyondan fazla satmıştı.70’li yıllarda mutfakları süsleyen tek aygıt bu degildi. Mikrodalga fırınlarda mutfaktaki yerlerini almaya başladı. Mikrodalga fırınların icadı 2.Dünya Savaşı Radar Magretronu’nun keşfedilmesiyle olmuştur. İlk çıktıgında boyutları çok büyüktü ve 1-1,5 ton agırlıgındaydı.1976 ya gelindigin de boyutları çok küçüldü.

          1970’li yılların efsanelerinden biride Trans Am performans aracıydı.290 beygir gücünde,8 silindirli bu araç yakit düşmaniydı. Bu yüzden bunların yerini yakıt tasarruflu araçlar almaya başladı.70’li yıllarda araçlarda telsiz kullanmak günümüzdeki  cep telofonu gibi yaygındı. Şöförlerin kendine göre bir lisanıda vardı. Telsiz dar bantları 7000 km’lik bir alana ulaşabiliyordu. Şöförler radara yakalanmamak için telsizleri kullanıyordu.

          1970’li yılların teknolojisi efsaneleşeçek kadar büyük bir etki yaratmiştı.70’li yıllarda, elimizle oynadıgımız oyunlar artık büyük ekranlarda oynanıyor.70’li yılların konuşan makinalarını günümüzde bilgisayarlar aldı. Bu yılların basıt aygıtları hayatımıza zenginlik katan teknolojinin birer ürünüydü.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

 

1.      1970’li yılların en ünlü oyunu hangisidir?

2.      Tong’dan önceki TV oyunu nedir, kim tarafından bulunmuştur?

3.      İlk Ping-Pong oyununun enbüyük eksikligi nedir?

4.      İntel 4004 ne zaman çıkmıştır en önemli özelligi nedir?

5.      İlk hesap makinasının fiyatı na kadardır?

6.      Let teknolojisinin tanıttıgı ilk ışık hangi renktır?

7.      Concorde hangi iki ülkenin ortak üretimidir?

8.      Concorde’nin hizmet dışı kalmasının en büyük sebebi nedir?

9.      Concorde’nin hızı kaç km/saat’tir?

10.   Cektigi fotografı 1-2 sn de çıkaran kameranın adı nedır?

11.   İlk mikrodalga fırın kaç kğ agırlıgındadır?

12.   TransAm araçlarının piyasadan kaldırılmasının en büyük sebebi nedir?

 

       Mehmet ÇAĞLAK Biyoloji Öğretmenliği EĞİTİM FAKÜLTESİ 3.SINIF                                                      9010002002