Tesislerde Şekerleme Çeşitlerini Üretim Hikayeleri

Şeker pancarının keşfedilmesiyle şeker zenginlerin tutkusu olmuştur. Kalıplama makinelerin keşfi ile de şekerlemeler keşfedilmiştir. Fabrikalar ve reklamlar şekerlemeler ilgi gördükçe artmıştır. Keşfin ilk zamanlarında bile 380 in üzerinde fabrika açılmıştır.

Ellerin yaptığı işi zamanla makineler alsa da hala elleriyle şekerleme yapan küçük dükkanlar vardır. Bu dükkanlarda en çok yapılan ve satılan şekerlemeler kızıl kordur. Yapılışı şöyledir: tencerede glikoz pişirilir. Su ve bolca şeker eklenir. Kaynatılır ve kırmızı gıda boyası eklenip 160 C de 20 dakika pişirilir. Isısı ayarlanabilen çelik bir masaya şekerleme hamuru dökülür ve burada soğutulur. Tarçın yağı da eklendikten sonra şekil verilir (kızıl kora özelliğini veren tarçın yağıdır.) Sevgililer gününde kalpli şekillerdeki,yılbaşında ise baston şekillerdeki şekerlemeler tercih edilir.

Jöle fasulyeler en çok tutulan şekerlemeler olup 2005 yılında dünya çapında 4 milyar adet tüketilmiştir. Jöle fasulyelerin fikri Türk lokumundan gelmektedir. Tarifinde ise glikoz,şeker ve mısır nişastası vardır. Tatları meyvelisinden yumurtalısına kadar değişmektedir.

Jöle göbek şekerlemesi de çok fazla ilgi görmüştür. Dışı sert içi yumuşaktır. 24-48 saat arasında sertleşir. Dışının sert olması jöle kıvamındaki şekerlemelerin üretim aşamasında birbirine yapışmasını engeller. Bal mumu kaplamayı tamamlar ve jöle göbeklere parlaklık verir. Son işlem olarak jöle göbekler damgalanır.

Abba-zabba,big hunk gibi şekerlemelerde glikoz,un,su,sitrik asit,gıda boyası ve lezzet katıcı aroma ile yapılır. Bir gün soğumaya bırakılır. Sıkma kalıbına alınır. Lezzet katıcı aroma şekerleme pişerken buharlaşmasın diye sıkma kalıbındayken üzerine dökülür.

Bunların yanı sıra gerçek böcekli şekerlemeler de vardır. Önce cırcır böceği,akrep,tırtıl,solucan,çekirge gibi böcekler toplanır ve kaynatılır. Akrep özel olarak tekilada kaynatılır. Daha sonra pişirilen böcekler fırınlanır ve çıtır bir hal alması sağlanır. Özenli bir şekilde şekerlemelere yerleştirilir. Yetişkin ve çocuklar oldukça ilgi göstermektedir.

Meyan kökünün keşfi ile meyan balı yapılmaya başlanmıştı. Meyan balı ilk zamanlar şifa olarak kullanılmaktaydı ve eczanelerde ilaç olarak satılmaktaydı. Daha sonraları meyan balından şekerlemeler yapılmaya başlanmıştır. Meyan kökü kahverengi olduğundan şekerlemeler siyah renktedir ve oldukça lezzetlidir.

Şekerlemelerin tatları kadar şekilleri ve paketleri de ilgi görmektedir. Şekerleme paketleri elle yapılır ve bu işlem çok önemlidir. Çünkü şekerlemelerin ilgi görmesinde rolü vardır. Dikkat çekici olmalıdır.

Şekerlemelerin değişik tatları ve şekilleri onları uzun zamandır vazgeçilmez yapıyor.

         Aşağıdaki soruların cevapları,filmin ayrıntılarında ve özet içerisin de vardır.

1-    Şekerlemeler nasıl keşfedilmiştir?

2-    Kızıl kor nasıl hazırlanır?

3-    Jöle fasulyeler en çok hangi tarihte ne kadar adet tüketildi?

4-    Jöle fasulyelerin ilginç yanı nedir?

5-    Jöle fasulye şekerlemesi fikri nereden gelmektedir?

6-    Jöle göbek şekerlemesinin özelliği nedir?

7-    Jöle göbeğe parlaklığını ne verir?

8-    Böcekli şekerlemelerin böcekleri nasıl hazırlanır ve hangi böcekler kullanılır?

9-    Meyan kökü ilk olarak hangi amaçla kullanılmaktaydı?

10-  Abba zabba ve big hunk tarifinde hangi maddeleri içerir?

 

DİLARA HANDE ÜNAL BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ 4 9010002020