Tanrıyı Biz Mi İcat Ettik Yoksa O mu Bizi İcat Etti?

      Eski çağlardan beri gelen bir tanrı arayışı, günümüzde artık çeşitli yerlerde aranmaya başlanmıştır. Kişinin kendi beyninde, bir seri katilin hırkasında veya beynimizin bir noktasında arayışlar vardır. Peki, tanrıyı ne zaman tanımaya başlarız?

      Ünlü bir psikolog Casey Bring çocuklar üzerinde bir deney yapmıştır. Bu deneyde 100’lerce çocuk test edilmiştir. Deney de uyulması gereken kesin kurallar vardır. Bunların bazılarına sizi izleyen tatlı biri denilerek beyinlerine uyarı gönderilmiştir. Diğer bir gruba ise odada kimsenin olmadığı söylenmiştir. Sonucunda bakıldığında kendilerini birilerinin izlediğini zanneden çocuklar kurallara uymuşlardır. Diğer grup ise kural dışına rahatlıkla çıkabilmişlerdir. Bu da gösteriyor ki çocukların küçük yaşlardan itibaren içgüdüsel bir inanç yönünde olduklarını göstermektedir.

      Olaaf blanka beynin temporal perietal bölgesi (TPJ)’nin işlevselliğini incelemiştir. TPJ insan beyninde kendimizi tanımamızı, bilmemizi, bizim bir ortamda olup olmadığımızı bize bildiren bölgedir. O bölgeyle oynandığında, akımlar yollandığında test edilen hastalarda kendilerinin yansımasını görme, yanında başkalarını görme ve iletişime geçme eğilimleri görülmüştür. TPJ beynin yönlendiricisidir. Bu bölge araştırmaları üzerinden beden dışı eğilimleri incelemiştir. Bunu incelerken yaptığı deneylerde kişilerin gördüklerinin yanında hissettiklerin önemsemedikleri asıl gördüklerine inandıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Olaaf’ a göre tanrı beden dışında hissedilebilir, iletişime geçilebilir. Ama bu beden dışı eğilimlerde, iletişimlerde ruh aslında bedenden dışarı çıkmaz. Tanrı beynimizdedir, bizim kendi üretimimizdir, beynimizde oluşan inançtır fikrine ulaşmıştır.

      Jennifer Watson Austın Texas’ da psikologdur. Bunun düşüncelerine araştırmalarına göre insanların dünyadaki işaretlerden ve olaylardan nasıl bir anlam çıkardıklarını araştırmaktadır. Yaptığı deneye göre insanların hayatlarındaki olumsuzluklarına karşın kendilerini bir yere ait hissettiklerini bir şeyler görme çabası içerisinde oldukları sonucuna varmıştır. Sel, deprem, heyelan, ölüm vb. olaylarda aciz hissetmesinden dolayı bir yalvarış hissi doğmuştur. Yaptığı deneydeki deneklerin olumsuz yanıt alan kısmına bakıldığında sonunda gösterilen karıncalanmış ekranda ne görüldüğü sorulunca çaresizlikten çeşitli nesneler beyinlerinden görmüştür. Deneylerin sonunda şöyle bir kanıya vardı. Beyin hayatımızda karşımıza çıkan olayları, nesneleri bir araya getirmeye yaramaktadır. Sonuçta İlahi güç hissedilmez, ilahi güç ile iletişime geçilir fikrine ulaşmıştır.

      İnsanlardan ayrı, aynı dünyayı paylaştığımız 9 milyon hayvan çeşidi acaba tanrıya inanıyor mu? Acaba tanrıyı tanıma bilinci oluşabilir mi? Bunun cevabını ise ünlü Danny Powenıll hayvanların inanma yetileri üzerinde çalışma yapmıştır. Çalışmasını ise insanlara kimyası itibarı ile yakın bulunan bir şempanze üzerinde yapmıştır.  Yaptığı deneylere göre denek şempanzenin belli bir yere kadar insanların anlamlandırdıklarını anlamlandırabiliyor. Deneyler sonucunda ise şempanzenin ağırlık farklarından anlamadığı, hissedemediği sonucuna ulaşır. Diğer bir deneyinde ise 4 yaşındaki bir çocukta bulunan empati yetisinin eğitimli denek şempanzede olmadığını fark etmiştir ve tanrıyı bilmek için empati yetisinin beyinde oluşması gerektiğini savunmuştur. Bundan dolayı hayvanlarda tanrı tanıma, bilme, yetisinin olmadığını empati yapamadıkları için bilemediklerini savunmuştur. Danny’ e göre tanrıya inanmak sadece insanlara mahsus. Yani insanda bulunan zihin teorisinden dolayı insana mahsus demiştir.

      Bring çocukların tanrıya inanma, iletişime geçme yaşlarını araştırmıştır. Yaptığı deney, gözlem, araştırma sonucunda 7 yaşından küçük kişilerin var olmayan bir şeye inandıklarını ama bunun anlamını bilerek iletişime geçemediklerini tespit etmiştir. Tanrıyla iletişimin yaşının ortalama 7 yaşından itibaren bilindiğini öğrenilmeye başlandığı sonucuna varmıştır. Casey bring’e göre inanan da inanmayanda doğal olarak içinde tanrıyla iletişim yetisi olduğunu tespit etmiş ve savunmuştur.

      Bir başka araştırmacı Andy Newberg tanrı ile insanların iletişiminde beynin reaksiyonlarını inceleyen yeni bilim dalı olan nöroteolijinin kurucusudur. Andy beynin fonksiyonlarına bakan bir cihazla ateist, Müslüman, şaman, Hristiyan yani kısaca inanan ve inanmayan kişiler arasında ki beyin fonksiyonlarını incelemiştir. İncelemeler ışığında Hristiyanlar ve Yahudilerin dua ederken ön loblarının çalıştığını yani tanrıyla iletişime geçerken normal bir insanla konuşur gibi vücut tepki vermekte olduğunu görüyor. Bir ateist de ise hiçbir belirti görmüyor çünkü onun için iletişim, tanrı diye bir şey yoktur.

      Genel bir kanıya, sonuca varırsak, özetlersek sorunun cevabı ikiside olabilir. Tanrıda bizi icat etmiş olabilir, biz de tanrıyı icat etmiş olabiliriz. Daha aydınlanmamış ve araştırılan birçok konu, bilim dalı, seçenek var.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

  1. Bilim adamları günümüzde ilahi güçleri nerelerde aramaktadırlar?
  2. Tanrı, melekler sadece inanmamız için mi vardır?
  3. Casey bring deneyinin geçerli, sağlam, güvenilir, olabilmesi için yaklaşık kaç kişiyi denek olarak kullanmıştır?
  4. Çocuklar ne zaman, nasıl tanrıya inanmaya başlar?
  5. Bazı insanlar bu saklı Dünya’yı beden dışı bir deneyimle gördüklerine inanıyorlar. Bu fenomenler tanrının varlığının kanıtımı?
  6. Beden dışı deneyim ne demektir?
  7. TPJ bölgesinin beden dışı deneyime nasıl bir etkisi vardır?
  8. Psikolog Jennifer’ a göre kontrol eksikliğinde insanlar ne türlü olaylarla karşılaşır?
  9. Din neden yoksul ve mahrum insanlarda daha yoğundur?
  10. Neden hep neden diye soruyoruz? Hayatımıza bir anlam bulma çabası mı bize tanrıyı icat ettirdi?
  11. Gezegenimizde ki diğer akıllı canlılar tanrıya inanıyor mu?
  12. Şempanzelerin insanlarla karşılaştırıldığında küçük bir çocuğa göre dahi eksikliği nedir?
  13. Şempanzelerde empati yetisi var mıdır?
  14. Tanrıya inanmak, iletişime geçebilmek için ne gereklidir?
  15. Tanrı gerçekten de dualarımıza cevap veriyormu? Yoksa bu sadece kafamızda mı?
  16. Çocukların ne zaman inandıkları, varlıklara ne zaman iletişime geçtiğine ne zaman, kaç yaşında başlar?
  17. Tanrıyla iletişimde inanan ile inanmayanlar arasında ki fark nedir?
  18. Tanrıyla iletişime geçen bir inananın, beyninde hangi bölümler aktif olur?

                                                                                    BİLAL GÖKÇE   FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 4. SINIF