>

                                                                                          Petrolden Sonra Dünyamız Ve İnsanlığın Olası Akıbeti  45 dk

 

Petrol 150 yıldır yerin altında çıkarılan, modern hayatı mümkün kılan ekonomik ve çok amaçlı bir yakıt türüdür. Birden petrol kayboluyor. Amerika Birleşik Devletlerinde petrol endüstrisi 400 bin insan besliyor, hepsi işlerinden oluyor.Petrol olmadığından çeliğe dönüştürülecek Hammadde yok, çelikte olmazsa inşaat yapılamaz, otomobil üretilemez. Petrol gezegenimizin en güçlü ve çok amaçlı yakıtlarından biridir. Diş macunu ve ruj petrol olmadan yapılamaz. Petrol olmazsa büyük bir Zincirleme reaksiyonu başlıyor. Büyük şehirlere gıdalar kamyonla marketlere taşınıyor. Petrol olmadığı için gedalarda taşınamıyor ve İnsanlar açlığa maruz kalıyor. Çitliklerin doyurması gereken bir sürü karın var. Yetişkin bir inek günde 45 kilo yem tüketir. Domuz 3.5 kilo Yem tüketiyor. Yiyecek nakliyesi tam durdurulan bu hayvanlar açlıkla karşı karşıya kalıyor. Petrolsüzlük enerji santrallerimizi de etkiliyor. Elektrik üretiminde en çok kömür kullanılıyor. Dünyada üretilen elektriğin yüzde 40 kömür kullanılan termik santrallerinden geliyor. Kömür tren vasıtasıyla taşınıyor. Bir vagon küçük bir kasabanın bir günlük elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar kömür taşıyor. Ancak petrol olmadığından trenlerde çalışmıyor. Artık hayat felç olmuş durumda insanlar yeni arayışlar içerisindedir. Florida elektrik ihtiyacını en çok petrolden sağlıyor. Orta batı Amerika’da 400 bin çiftçi yeni bir mahsul ekiyor. Bir zamanlar sebze ve meyve dolu tarlalarda artık soya fasulyesi yetiştiriliyor. Bu bitkiden elde edilen yağ mazota dönüştürebiliyor. Bir seçenek daha var mısırdan elde edilen metan ol benzinli araçlar için alternatif yakıtlar olabilir.600 bin km karelik bir alanda yakıt elde etmek amacıyla mısır yetiştiriliyor. Petrolsüz bir dünyada yakıt yok, yiyecek yok, hatta insan bile yok olmaya gidiyor. Her ülke limanlarını kapatır durumda uluslar arası ticaret bitiyor. Bir zamanlar çöp gözüyle bakılan eşyalar paha biçilmez şekilde değer kazanıyor. Bir ton kullanılmış cep telefonu içinde 175 gr altın, yaklaşık 135 gr bakır ve 2.5 gr üzerinde gümüş bulunur. Bunların hepsi ticareti olmayan bir dünya için kıymetli mallardır. Atılmış şişe ve kaplar bulunup yeniden kullanılıyor. İnsanlar en küçükten en büyüğüne her şeyi yeniden değerlendiriyor. Gemiler yeni inşaatlar için ucuz hammaddeye dönüştürülüyor. Bolivya’da bulunan lityum verimli bataryaların üretiminde kullanılan ana maddelerden biridir. Bütün dünya elektrikle çalışan alternatiflere yöneliyorlar. Petrolsüz dünyada Bolivya yeni süper güç yeni dünyanın Suudi Arabistan’ın haline gelir. Yosunlar işlenerek yakıt haline gelebiliyor çok az gübreye ihtiyaç duyulan yenilenebilen enerji kaynağıdır. Petrolün yok olmasından sonra yosunlardan elde edilen 38 milyar litre biyolojik yakıt kullanıma sunuluyor. Ancak hala uçmamızı sağlayacak kadar biyolojik yakıt üretemiyoruz.

Petrolden 40 yıl sonra: hava hissedilir derecede temizlendi, uçaklar 40 yıldır uçmuyor, benzinli araçlar tamamen yok oldu. Benzin kullanan fabrikalar çoktan kapatıldı. Sadece Kanada, ABD ve Meksika yılda 3 .1 milyar zehirli gazı havaya salıyordu. Kuzey Amerika’da insanlar kuzeydeki büyük şehirlere dönmeye başladı. Yolları ve evleri tamir ettiler. Terk edilmiş apartmanlar seralara dönüştürüldü. Endüstriyel bir güç merkezi yeniden tarıma dayalı topluma dönüşmeye başladı. Büyük yük gemilerini yeniden harekete geçirmek isteyen insanlar çareyi yosunlardan elde edilecek biyolojik yakıtlarda buldular. Yosunlar ülkenin tüm yakıt ihtiyaçlarını karşılıyor ,yakıt işlendikten sonra dünyanın diğer bölgelerine aktarılıyor.

Petrol dünyanın hızla gelişmesini sağlıyor. Nüfus 150 yıl içerisinde önce 2 daha sonra 3’e katlanıyor. Gıda üretimi büyük bir patlama yapıyor. Dünya çapında ticaret gelişiyor. İşte petrol elden gidince ise dünya bambaşka bir şekle dönüşüyor.

Petrol, yüzyıllar boyunca yeraltında ısı ve basınca maruz kalmış canlı atıklarının zamanla sıvılaşmasıyla oluşmuş bir ham madde ve enerji kaynağıdır.

19. yüzyılda kullanılmaya başlanan petrol yüzyıl içinde müthiş bir endüstriyel alan haline geldi. Günlük hayatta vazgeçilmez bir madde olarak kısa sürede büyük bir gelişme gösterdi. Ulaşımda yakıt, fabrikalarda enerji ve ham madde olarak, elektrik üretiminde ve birçok alanda kullanılan, adeta insanların onsuz yapamayacağı bir madde haline geldi. Petrolün bu öneminden dolayı devletlerin temel stratejisi petrol kaynaklarını ellerinde tutmaya yönelik olarak şekilleniyor. Enerji kaynağı olarak petrolün kullanılması insanların petrolsüz hiçbir iş yapamamasına neden oluyor.

Petrolün tüm dünyada aniden yok olduğunu varsayarsak ilk gün tam bir kargaşa ve telaş yaşanır. 5 gün sonra birçok iş alanı kapanır, ulaşım durur, enerji kesintileri olur ve bunlara bağlı olarak açlık ve kaos yaşanır. Petrolün tüm dünyada aniden yok olduğunu varsayarsak 30 gün sonra göç, açlık ve kaos yaşanmaya devam eder, insanlar alternatif enerji kaynaklarına yönelir. 1 yıl sonra göç, açlık ve kaos yaşanmaya devam eder, insanlar alternatif yiyecek bulmaya yönelir. 10 yıl sonra göç, açlık ve kaos yaşanmaya devam eder, insanlar alternatif yiyecek ve enerji kaynakları bulmaya yönelir.

Kısacası petrolün hayatımızdaki yeri çok büyüktür. Bu nedenle alternatif enerji kaynaklarını araştırmalı ve petrolü çok az kullanmalıyız. Çünkü petrol er yada geç tükenecektir.

 

                       Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

   1.Petrol ansızın bitseydi ne olurdu?

   2.Çelik bizim için neden bu kadar önemli?

   3.Soya fasulyesi ve mısırı niçin fazla üretmişlerdir?

   4.Lityum nerde ve niçin kullanılır?

   5.Yosunlar yakıt olarak kullanılabilir mi?

   6.Elektrik ihtiyacını en çok petrolden sağlayan şehir hangisidir?

   7.Petrol olmasaydı yaşam tarzımız nasıl olurdu? 

   8.Mısırdan elde edilen madde nedir?

    9.Petrol bittikten sonra insanlar neye yöneldi?

   10.Petrol yok olduktan sonra insanlar neden tarıma yöneldi?

11Petrol Nedir?

12       Petrol Aniden Biterse İnsanlar Budan Nasıl Etkilenir?

13.   Petrolün Kullanım Alanları Nelerdir?

 

                                                                                           Ayhan YILMAZ Fen Bilgisi 4/A No: 07010004022