Organik Hurdalıklar (Tiksindirici Bilim Dalları)

     İnsanın ürettiği her şeyin bir ömrü vardır. Bu süreç tamamlandığında bu son değil yeniden başlangıçtır. Ölümden yeniden doğuş hurdalıkta gerçekleşir. Tarımsal atıklar hurdalıkta işlenerek alternatif yakıt ve inşaat malzemelerine dönüştürür. Hayvan ve bitkisel yağlardan biyo dizele dönüştürülür.

     Tenese üniversitede cesetler çürütülerek kemikler alınıp temizlenir. İnsan cesetleri adli antropoloji bilimlerin ilerlemesinde kullanılır. Tenese üniversitesinde cesetler muşambalara konulur. Muşambalara konulma nedeni cesetlerin özelliğini koruması ve nemli kalması için konulur. Muşambalarda hafif dalgalanma görülür.Bunun nedeni kurtçuklardan kaynaklanır.cesedi sinekler ve böcekler yer ve bitirirler.Cesede son saldıran halı böcekleridir.Halı böcekleri cesedin taze ve ıslak olmasından ilgilenmezler.Çürüme evresi dört evrede gerçekleşir.İlk evre hazım enzimleriyle olur yani asitlerin yumuşak dokuyu yemesidir.Bu enzimler şişkinlik oluşturur.Cesetteki kokunun nedeni ise yağ asitlerinden kaynaklanır.Çürüme oldukça koku dışarı çıkar.Daha sonra çürüme işi bitince kemikler kaynatılır,fırçayla temizlenir ve kurutulur.En son olarak da numaralandırılır.Temizlenen kemikler çömleklere konulur.Çömleklere konulma sebebi ise ısının eşit dağılımıyla ilgilidir.En son olarak kemikler asit kutulara konular ve saklanır.İnsan kemiklerinden ;yaş,cinsiyet,ırk,ölüm nedeni ve başından neler geçtiği saptanır.Kemiklerden kurşun deliklerine ve bıçak izlerine rastlanabilir.Şimdiki zamana göre insan kafa tası uzamış ve yüzler küçülmüştür.İnsan kafatası kemiğinde beyinde büyük basınç olduğunda bunu azaltmak için bir bölümü kesilmiş ve boşaltılmıştır.Bunun sonucu kemikte erime oluşmuştur.

       San vadisinde idrar, patolojik atıklar, laboratuar atıkları, hastane atıkları, veteriner klinik atıkları, toplanarak 20 beygir gücündeki öğütücüye atılır ve öğütülür. Atıklar böylece yüzde seksen oranında azaltılmış olur. Öğütücüde kan,kumaş ve plastik kalır.Daha sonra bu atıklara 160 derecelik buhar verilir.Altı kez altı farklı mikrodalgadan geçirilir.Doku ve zararlı maddeler öylelikle yok olur.Plastikten çıkan zehirli gazların önüne geçilmiş olunur.                                                                     

Katı atık maddelerden elektrik ve yakıt elde edilir. Evlerden çıkan atıklar toplanır. Hurdalıkta ayıklanır. Çöplerin içinden buzdolabı ve termosifon gibi tehlikeli eşyalar ayrılır. Demir, metal gibi geri dönüşümlü olan maddeler ise ayrılır. Geriye kalan atıklar ise 1370 derecelik fırında yakılır. Fırının dışında oluşan buhar ise 445 derecelik buhardır. Bu buhar jeneratife iletilir ve elektrik enerjisine dönüştürülür.

Hayvanların kemikleri, bağırsakları, tüyleri ve yenilmeyen organları öğütücüde öğütülür. Bu atıklara ısı ve basınç uygulanılır. Daha sonra bu atıklar santrifüjle yağ sudan ayrılmış olur. Bu atıklar yakıta dönüştürülür.

Ceviz ve fındıkkabukları öğütücüde parçalanır. Buğday unundan daha ince hale getirilir. Cilt maskelerinde ve zırhların boyamalarında kullanılır.

Kızartma yağları ve kuyruk yağları kozmetik ürünlerde kullanılır ve biyo dizel elde edilir. Biyo dizel çevreye duyarlıdır.

Lağım atıklardan gübre ve metan gazına dönüştürülür.

                                 

               Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1.İnsan bedeni atık madde midir?

2.Cesetler neden muşambalara konulur?

3.Kemikler neden çömleklere konulur?

4.İnsan kemiklerinden neler tespit edilir?

5.Cesette kaç çeşit çürüme evresi vardır?

6.Çöpler nasıl etkisiz hale getirilir?

7.Ceviz ve fındıkkabuklarından ne elde edilir?

8.İnsanın ürettiği her şeyin bir başlangıcı var mıdır?

9.Tarım atıkları neye dönüştürülür?

10.Gübre ve metan gazı hangi atıklardan oluşturulur?

11.Hayvansal ve bitkisel yağları nelere dönüştürülür?

12.Cesetteki kokunun nedeni neden kaynaklanır?

13.Cesede en son saldıran hangi böcektir?

14.Halı böcekleri neden cesede en son saldırır?

15.Cesetlerin çürütülme nedeni nedir?

               Elif KILIÇ          Biyoloji Öğretmenliği       3.sınıf 10010002009