Karınca Yiyen Tamandua ve Temebel Hayvanın Hayat Döngüsü

Balta girmemiş ormanlardaki temebel hayvanlar birbirlerinin yerini çok nadir işgal ederler. Ancak bazen aralarında anlaşmazlık olabilir. Bu anlaşmazlığı ise erkekler kendi aralarında halleder. Yakalı tembel hayvanlar az enerji bitkilerle besleniyorlar. Bu da yavaş hareket etmelerine sebep oluyor, günde 38 m’den fazla yolculuk yapmak onlar için uzak bir mesafedir. Ormanın başka bir yerinde tamandua sert çamurdan yapılmış akkarınca yuvalarını açmak için pençelerini kullanır. Ve akkarıncaları yemeye başlar. Karıncalarda muhteşem bir iş birliği vardır. Bu esnada bazıları saldırıya geçerken diğerlerinin bir kısmı tutkala benzeyen ve harç görevi gören yapışkan bir madde salgılar, geri kalanlar ise tuğlaları üst üste koyar. Tamandua yemek için uzun yapışkan dilini kullanır. Pençe ailesinin en küçüğü olan ipeksi karıncayiyen bu hayvan sadece 17 cm uzunluğunda ve bir sıçandan çok az büyüktür. İpeksi karıncayiyen karınca ve akkarıncalardan başka bir şey yemiyor. Her gece 100 ile 8000 arası karınca yiyor. Kavrayıcı kuyruğunu tutunma ve denge sağlamada kullanıyor. Tamandualar bazı zamanlar Amerikan Papağanlarından arta kanla fındıkları yer. Bunları kırmak için ise pençelerini kullanırlar. Ön ayağındaki 3 pençeyi kullanan tamandua sertleşmiş yüzeyi kazıyabilir. Bu ona kıtlıkta bile yiyecek bulma avantajı sağlar. Kurak bir mevsimi hayta kalarak başarıyla tamamlamak tamandualar için çok önemlidir. Karıncayiyenler çok nadir su içerler. Dev karıncayiyenler yemek olarak siyah akbabaların yumurtalarını da yerler. Tamandualar pençelerini korumak için bilekleri üzerinde yürürler. Kuraklık dönemini başarıyla atlatan tamandualar kendilerini tımar etmek içinde pençelerini kullanır. Tamandualarda beslenme özelleşmiştir. Tembel hayvan ise kurak dönemden sonra başlayan yağmurlarla 2 m’ye varan sularda hayatta kalmak için iyi birer yüzücüdürler.

1- Tembel hayvanın yavaş hareket etmensi sebebi nedir?

2- İpeksi karıncayiyenin özellikleri ve beslenme türü hakkında bilgi ver

3- Tamandularda kuyruğun işlevi nedir?

4- Tmandualarda pençelerin önemini ve bunun özelleşmiş beslenmedeki yerini açıla.

KARINCAYİYEN TAMANDUA VE TEMBEL HAYVAN:

Filmin özeti: (27:18 sn)

                 Bu filmimizde amazonda yaşayan tembel hayvan familyasının genel özelliklerini öğreniyoruz bide dev piton yılanını daha yakından tanıyoruz Amazon pençeli hayvan familyasının özellikleri,gülünç bir şekilde uzun olan bir burun,güçlü bir bağımsızlık hissi,büyük oranda özelleşmiş beslenme ve bunların hepsini birleştiren bir organ,olağan üstü pençeler.Dev piton yılanı dünyanın enbüyük yılanı 8 metre uzunluğa ulaşabiliyor ve at büyüklüğündeki avlara saldıra biliyor bir yavruyla yüklü bir tembel hayvan onun için sorun yaratmaz.

                  Tamandua ve ak karıncalar arasındaki mücadele de gayet ilginç ormanın başka bir yerin de Tamandua  kendini  altı bacaklı komşularından çok farklı hissediyor  sert çamurdan yapılmış yuvaları parçalayıp açmak için pençesini ağır görev yapan bir konserve açacağı gibi kullanıyor  ve geri çekilmiş lezzetli ak karıncaların içine daldırabilir ak karıncalardan bazıları saldırıya geçerken diğerleri geride hasarın tamirini yapıyor  ekip olarak kusursuz bir şekilde çalışıyorlar bazıları tutkala benzeyen harç görevi yapan bir sıvı salgılıyor  ve diğerleri de ustaca tuğlaları yerleştiriyor  Tamandua ise uzun yapışkan dilini olabildiğince içeri dışarı çıkarıp karıncaları avlıyor.İpeksi karınca yiyen,bir tırtılın bile ondan korkmasına gerek yok İpeksi karıncalar yiyen karınca ve ak karıncalardan başka bir şey yemiyor her gün 100 ila 8 bin arasında karınca yiyiyor.

                  Tamanduanın karınca avını çok seviyor hiçbir şey tamanduayı karınca avlamaktan alı koyamaz kavrayıcı kuyruğunu kendisini orman zeminine indirmesi için kullanır,avını bulunduğu ağacın hemen dibinde buluyor asker karıncalar yuvayı savunmak için hücum etmeden önce yapması gereken şey sadece ezip yakalamak.tamandau yıkanma ve kendini tımar etme imkanı bulduğunda pençesi bir sırt kaşıyıcısına temizlenmesine ve kenelerden arınmasına yardım eden bir elbise fırçasına saç fırçasına dönüşüyor .

                   Filmimizin içinde Yakalı tembel hayvanlarda tanışmış oluyoruz az enerji veren yapraklarla beslenme  yavaş hareketlerle yaşamalarına sebep oluyor yakalı hayvan için günde 38 metreden fazla yolculuk etmek uzun mesafe anlamına geliyor.

 

     

                 AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA BULABİLİRSİNİZ

1-yakalı tembel hayvanın özellikleri nelerdir?

2-tamandua karıncaları nasıl avlıyor?

3-tamandua kendi temizliğini nasıl gerçekleştiriyor?

4-tamanduayı yiyen pitonun özellikleri nelerdir?

5-amazon pençeli hayvan familyasının yertleri kimlerdir?

6- amazon pençeli hayvan familyasının özellikleri nelerdir?