KAÇIK PROFESÖRLERİN KISA BİLİMSEL ÇIKARSAMALARI VE PRATİK AÇIKLAMALARI(33)

Günlük hayatımızda yaşadığımız bazı sorun veya olağan durumlar ile ilgili konulara bilimsel açıdan yaklaşımı deneysel olarak izah etmeye çalışan profesörlerin deneylerinden bir kaçını bahsedecek olursak;

Yürüyüş                                                          

 Yürüyüş esnasında anatomik olarak mantık yürütüldüğünde bunun esasında iki ayağın yerden kesilmemesi durumu söz konusudur. Ancak tempo arttırıldığında ve durum koşuya döndüğünde ayakların yerden kesildiğini görebilmekteyiz. Bilim adamları için yeni bir yürüyüş mantığı, yürüyüşü hızlandırıp koşu kavramına sokmadan ama koşu esnasında olduğu gibi ayağı yerden kesmeye yönelik yeni bir yürüyüş tarzı geliştirmekti. Ancak bunun deneyini sıradan insanlar üzerinde uygulamaya kalktıklarında başarısız olduklarını gördüler.

 Isırgan Otu veya Arı Sokması         

Bilim adamları bu deneyleri kendi üzerlerinde denemişlerdir. Amaç ısırgan otunun veya arı sokmasının cilt de meydana getirdiği acıyı dindirmek. Kendi üzerlerinde uyguladıkları yöntemlerde ısırgan otunun tahriş ettiği bölgedeki acının başka bir bitki, arı sokması sonucu oluşan tahrişlikten kaynaklı acının ise temelinde kimya moleküllerinin esas olduğu bazı bitki veya çözeltilerin söz konusu bölgeye teması ile dindirildiğini tespit etmişlerdir.

 Suyun Kum Taneciklerini Bir Arada Tutması     

 Plajlar da  hemen hemen herkesin yaptığı kumdan kalelerin oluşturulmasında suyun etkisinin bilimsel boyutunu incelemişlerdir. Bu durumun esasında suyun yüzey gerilimi olduğunu tespit etmişlerdir.

 Futbolda Topun Kavis Alması                         

 Futbolda bazı futbolcuların topa kavis vererek falso denilen topun değişken yön çizmesinin sebeplerini incelediklerinde topa vuruş noktası ve topun gidiş yönünün bunda etken olduğunu yaptıkları yapay bir, futbol topuna kavis verebilen mekanik araçla tespit etmişlerdir. Bunun için canlı bir futbol müsabakasını inlemişlerdir. Bu futbol maçında bekledikleri kavisli bir vuruş görememişlerdir. Bunun için topa kavis verebilen bir alet kullanmışlardır.

Sıvının Aniden Donması                             

Bu deneyde bilim adamları bir şişedeki sıvının dolaptayken donmamış olmasına rağmen dışarı çıkartıldığı anda buz kristallerine dönmesindeki gerekçeyi incelemişlerdir. Soğutucuda bir müddet bekletilen içeceklerin dışarıda sıvı haldeyken karıştırıldığı an donması olayını inceleyen bilim adamları bunun için basıncın düşmesiyle donma ısısının 0 derecenin altına düşmesine bağlamaktadırlar. Aynı şekilde dışarı çıkartılan sıvının basıncın artması sonucu karıştırılmasıyla donma ısısının yükselmesi nedeniyle donduğunu tespit etmişlerdir.

İnsanlarda Feromon Kullanımı              

Bu araştırmada bilim adamları, insanların köpekler gibi yakın tanıdıklarının kokularını tanıyabildiklerini tespit etmişlerdir. Bu durum beynin en ilkel kısmı olarak bilinen koku alma bölgesince tanımlanabiliniyor.

 Kuşların Uyurken Daldan Düşmemesi                

Bilim adamları bu deneyde ise kuşların uyurken neden ağaçtan yada kondukları bir uzantıdan düşmediklerini incelemişlerdir. Bu durumun, gece ve gündüz incelenen kuşların anatomik kaynaklı bir özelliklerinden ileri geldiğini tespit etmişlerdir.

 

 Merdiven Kullanımı                                           

Merdiven kullanımının en optimum boyutunu inceleyen bilim adamlarına göre merdiven kullanımının en güvenli ve kolay kullanılması için bazı kurallara uyulması gerekmektedir. Hatta merdiven kullanımının kurallarına yönelik epey bir bilimsel açıklamalar içeren kaynaklar yazılmıştır.

Böceklerin Besin Değerleri                                 

Bu çalışmada bilim adamlarına göre böcek yemek her ne kadar çok ender görülen bir hobi olarak kabul edilse de kesinlikle çok yararlı bir besin kaynağı olarak kabul edilmektedir. Bilim adamlarına göre sığır etinden daha fazla protein içermektedir. Ayrıca protein kalitesi olarak da sığır etinden üstün durumdalar. Ayrıca diğer besinlerde eksik olan tüm aminoasitlerin bu böceklerde mevcut olduğunu hatta sadece cırcır böceğinin yenmesiyle eksiksiz protein temin edilebilineceğini tespit etmişlerdir.10 yıl öncesine kadar çiğ balık yemeyi düşünemeyen bir toplumda, günümüzde milyonlarca dolarlık harcamalar yapıldığını bildiren bilim adamlarına göre artan nüfus ve kalitesiz besinler nedeniyle ileride birçok toplum tarafından besin kaynağı olarak böcek yenilmesi imkansız gözükmüyor.  Gelecekte protein krizlerinin yaşanma ihtimali ve dünya kaynaklarının hızla tükenmekte olması bu durumu kanıtlar cinsten. Ayrıca böceklerin çok farklı ekolojik çevrede yaşayabilmeleri de bu düşünceyi desteklemektedir.

Ateş Elde Etmenin Bir Yöntemi                              

 Bilim adamları alt kısmı çukur olan bir alüminyum kutu ve çikolata aracılığıyla ateş elde etmenin mümkün olduğunu tespit etmişlerdir. Bunun için çikolatanın yaklaşık 20 dakika boyunca alüminyum kutunun altına sürtülmesi gerekmektedir. Bunun sonucunda ise alüminyum kutunun alt kısmının ayna özelliği kazandığı görülür. Bu yapay ayna ile güneş ışığını kullanarak ateş elde etmek mümkündür.

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Detaylarında Mevcuttur

 

1-Yürüyüş yaparken ayağın yere batığı anki duruma ne denir?

2-Isırgan otunun meydana getirdiği tahriş kaynaklı acının dindirilmesinde hangi bitki kullanılmıştır?

3-Isırgan otunun meydana getirdiği tahriş kaynaklı acının dindirilmesinde kullanınklan bitkinin etken olmasının sebebi nedir?

4-Arı sokmalarında sokulan bölgeye uygulanan ısırgan otu yaprağı acıyı neden dindirir?

5-En yapışkan (ideal) kumu elde etmek için su/kum oranı ne olmalıdır?

6-Topun kavisini görebilmek için bilim adamları hangi ülkede düzenlenen bir futbol müsabakasını gözlemlemişlerdir?

7-Topun kavisli hareketinde topun etrafındaki hava akımı dengesini bozan gücün bilimse adı nedir?

8-Soğutucuda soğutulmuş bir içeceğin dışarıda iken karıştırılması sonucu aniden donması olayına ne denir?

9-Yapılan deneylerde insanların kendi kokularını tanıma düzeyinin olasılık boyutu nedir?

10-yapılan deneylerde insanların yakın tanıdıklarının kokularını tanıma düzeyinin olasılık boyutu nedir?

11-Merdiven kullanımında her 1 metre yükseklik için merdiven ayağını dayandırıldığı duvardan ne kadar uzakta tutmak gerekir?

12-Merdiven güvenliğine dair kaç sayfalık tasarı yazılmıştır?

13-Böceklerde protein oranı nedir?

14-İnek öküz gibi büyük baş hayvanların yedikleri otun %kaçı proteine dönüşmektedir?

15-Böceklerin yedikleri besinlerin % kaçı proteine dönüşmektedir?

 

                                                                                  Emrah ÇUBUKÇU  /Biyoloji 5.Sınıf