KİTLE İMHA SİLAHLARI BİYOLOJİK , KİMYASAL VE DİĞERLERİ

           

Ayrım yapmadan belli bir bölgedeki bütün insanları öldürebilen intihar bombacısı, radyoaktif bomba, biyolojik silah, kimyasal silah ve nükleer silahlara kitle imha silahı denir.

Bir nükleer bomba yaydığı enerjiden dolayı büyük depremlere eşdeğer bir sarsıntı oluşturur.

Şimdiye kadar birçok ülke yeraltında binlerce nükleer deneme yapmıştır. Ayıca birçok savaşta binlerce insanı katleden birçok kitle imha silahı kullanılmıştır. Bu silahlar arasında ileri teknoloji gerektiren silah nükleer bombalardır. Nükleer bombaların yapımı çok zor olduğundan gelişmiş ülkelerde ve Hindistan, Güney Kore ve Pakistan gibi bazı ülkelerde vardır. Radyoaktif maddelerin başka kişilerin eline geçme olasılığının yüksek olması, bazı devletlerin çok sıkı güvenlik önlemleri alarak ülkeye girişleri kontrol altına almaya itiyor. Nükleer bomba zenginleştirilmiş uranyumun bomba içine yerleştirilmesiyle elde edilen ve ileri teknoloji gerektiren bir kitle imha silahıdır. Ülkeler günümüzde bu silahları caydırma amaçlı ellerinde bulundurma hevesindedirler.

            Biyolojik silah ve kimyasal silahların maliyeti az ve kolay yapılma özelliği vardır. Biyolojik silah geçmişten bu yana kullanılan çok etkili bir silahtır ve bu silahın saldırılarından korunma amaçlı yüksek teknolojik araçlar geliştirilmektedir. Mikropların kitleler arasında yayılmasından ibarettir. Kimyasal silahlar birinci dünya savaşından sonra yasaklanmasına rağmen kullanılan ve imha edilmeye çalışılan bir kitle imha silahıdır. İntihar Bombacısı ayrım yapmadan belli bir bölgedeki insanların hepsini öldürdüğünden bunlar da kitle imha silahları sayılır.

24 mart 1995 te uluslar arası terörizmde yeni bir çağ başlıyor.O gün 11 kutu sinir gazı salin gazı tren istasyonuna taşınır.İnsanlarda öksürük ve solunum bozukluğuna neden oldu.Sinir gazı saf olmadığından etkisi az olmuştur.Kimyasal silahlar zehirlidir.Bunlar Cl,hardal gazı,…vb. Biyolojik silahlar ise hastalıklara neden olan şarbon,veba,çiçek hastalığı,bakteri,virüs…vb.

             Kimyasal ve biyolojik silahların ömrü 4 bin yıl önceye kadar Hindistan’a uzanıyor.1915’te dünya savaşında  Almanlar  rüzgarın Fransızlara doğru esmesini bekleyerek Cl gazı saldılar.Havadan ağır olduğundan yere temas etti.Askerler solunum yetersizliği, gözde yanma vb. etkiler meydana geldi.

Binlerce kişi öldü.daha sonra savaşta tarafların ikisi de Cl gazı kullandı.Taki hardal gazı bulununcaya kadar .Gaz maskesi yeterli değildi çünkü cilde ciddi zarar veriyor.Gaz patladığında kahverengi sıvı meydana geliyor.sıvılar temas ettiğinde yaralara,kabarcıklara neden oluyor.Ayrıca geçici körlüğe neden oluyor.

            Sinir gazı,sinir enzimlerinin uyarısını engeller.Almanlar sinir gazını geliştirerek adını salin koydular.İkinci dünya savaşında ne biyolojik nede kimyasallar kullanılmadı.Eğer bir ülke kullanırsa diğer ülkelerde kullanacaktı.Ancak ikinci dünya savaşının sonuna doğru Amerika biyolojik silahları geliştirdiler.

1950 yılında biyolojik çalışmaların başlamasından 1963 te kaldırılmasına kadar çok kişi enfeksiyondan öldü.Biyolojik maddelerin çoğu az miktarda virüsün tavuk yumurtalarına enjekte etmesiyle üretilir.Embriyo enfeksiyondan dolayı kırmızıdır.Bir diğer biyolojik silah ise sivrisineklerdir.sivrisinekleri daha çok sarı humma hastalığını bulaştırmakta kullanılıyordu.Sivrisineler salındığında eğer rüzgar var ise ters yöne doğru hareket ederler.Buğday hası bitkilerde üretilen biyolojik silahtır.

Amerika 1969 da biyolojik silahları geliştirmeyi durdursa da 1980 kadar kimyasal silahların gelişmesine devam edildi.Kimyasal silahların imhası oldukça pahalıdır.Amerika %22 sini imha etti ancak Rusya imha etmedi.

 

           

            Aşağıdaki Soruların Cevaplarını Bu Filmde Bulabilirsiniz:

  1. Kitle İmha Silahı Nedir?
  2. Kaç Çeşit Kitle İmha Silahı Vardır?
  3. Nükleer Bomba Nedir Ve Nasıl Yapılıp Kullanılır?
  4. Biyolojik Silah Nedir?
  5. Kimyasal Silah Nedir?
  6. İntihar Bombacısı Nedir?
  7. Kitle İmha Silahları Ne Zaman Kullanıldı Ve Sonuçları Ne Oldu?
  8. Hangi Ülkelerde Nükleer Bomba Var?
  9. Kitle İmha Silahlarından Nasıl Korunulur?
  10. Kimyasal silahlar nelerdir ?
  11. Biyolojik silahlar nelerdir ?
  12. Biyolojik ve kimyasal silahların ömrü kaç yıl öncesine dayanır ?
  13. Sinir gazı hangi enzim uyarısını engeller ?
  14. Biyolojik silahlar nasıl çoğaltılır ?
  15. Sivri sinekler hangi hastalılığı bulaştırmada kullanıldı ?
  16. Biyolojik silahların gelişimini Amerika kaç yılında durdurdu ?
  17. Amerika kimyasal silahların % kaçını imha etti ?
  18. Bitkiler için üretilen biyolojik silah hangisidir ?
  19. Enjekte edilen enfeksiyonlardan dolaya embriyo hangi renktir ?
  20. 1915 dünya savaşında Almanya hangi gazı kullanmıştır ?
  21. Havadan ağır olan gaz hangisidir ?
    Mine Şen ALTUNTAŞ 07010002005