Küçük Bilginlerin Deneyleri 2(13 Dakika)

          Beşinci deney; bir cismin suyun basıncıyla yukarı kaldırılması. Önce plastik bir pet şişenin altı delinip ucu bir balon ile sıkı bağlanır. Hortum deliğe konulur. Hortumun diğer ucuna huni yerleştirilir ve bu huniye su doldurulur. Su dolduruldukça balon şişer. Pet şişenin üst kısmına doğru yükselir. Ve üste bırakılan kitabı yukarıya doğru yükseltir. Suyun bu basıncına hidrolik basınç denir. Altıncı deney; buradaki deneyde önce bir kâğıttan uçak yapılıp uçuruluyor. Fakat pekiyi bir uçuş olmadığı görülmüş. Daha sonra kâğıt uçağın her bir kanadı üzerine flaplar yapılmış. Tekrar denediğinde daha iyi bir uçuş olduğu görülmüş. Bu sistem normal uçaklarda da mevcuttur.

           Yedinci deney; suyun basıncı, bu deneyde önce bir pet şişede sırasıyla üst üste gelecek şekilde ve her birinin arasına bir miktar mesafe bırakılacak şekilde delikler açılır. Ve bu pet su ile doldurulur. En alttaki delikten fıskiye daha uzağa fırlattığı görülür. Yani alttaki delkten duyun basıncı daha fazla olduğu tespit edilmiş. Bu durum havuzlarda ve göllerde de geçerlidir. Sekizinci deney; sıcak ve soğuk havanın şişirilmiş balon üzerindeki farklı etkileri. Önce normal şartlarda 68 cm çapındaki şişirilmiş bir balon bunu derin dondurucuda bir müddet beklettiğimizde balonun daha çok küçüldüğü görülmüş. Sonuç olarak sıcaklıkta hava genleşir ve hacim artar. Soğukta ise tam tersidir. Dokuzuncu deney; güneş ışığının bitki büyümesi üzerindeki önemi. Önce kibrit kutusu şeklindeki kartona biri sağda diğeri sola gelecek şekilde küçük pencereli raflar kutuya yerleştirilir. Ve fasulye tohumu bir kavanoz içinde kutunun en alt kısmına bırakılır. Kutunun üstü açık kalacak ve güneş ışığı alacak şekilde bir yere bırakılır. Ve bu fasulye tohumu çimlenerek rafların penceresine yönelir. Farklı yerdeki pencerelerden zigzag çizerek dışarı çıkar ve güneş ışığının geldiği yöne doğru yönelir.

             Onuncu deney; yuvarlak huni şeklindeki bir tencereden bir misketi elimizi sokmadan nasıl çıkarabiliriz. Bu tencereyi önce yavaş yavaş daha sonra hızlandırarak çevrilir, misket içine döndükçe yükselir ve fırlayarak dışarı çıkar. Bundan yola çıkarak parklardaki oyuncak trenlerin hızlı bir şekilde dönemeç yapıp düşmediği görülmüş. Bunun sebebi ise merkezkaç kuvvet ve hızdır.

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1-     Suyun basıncının derinliği ile nasıl bir bağlantısı vardır?

2-     Soğuk ve sıcak ortamın havanın basıncı üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

3-     Uçaklardaki flapların önemi nedir?

4-     Bitkinin güneşe yönelmesine ne denir?

5-     Göz bebeği karanlıkta neden büyür?

6-     Göz bebeği aydınlıkta neden küçülür?

7-     Su katı halde neden daha hafiftir?

                                                            Davut ARABÎ EĞİTİM BİYOLOJİ 5.SINIF