Hayvanların İlginç Anları Kamerada 90 Dakika

 

       En iyi amatör ve profesyonel görüntülerden oluşan kayıtlar daha önce hiç görülmemiş gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor. İlk hikâyemiz okyanusların en ölümcül yırtıcılarından birine ev sahipliği yapan Güney Afrika kıyılarında geçiyor. Burada yaşayan köpek balıklarını görmek isteyen insanlar bir dalış şirketi sayesinde bu istekleri gerçekleştiriliyor. Müşterilerini açık denizlere götürerek onlara güvenli bir uzaklıktan köpek balıklarını izleme fırsatı tanıyor. Köpek balıkları genelde insan avlamazlar. Hatta kaydedilen saldırıların çoğu köpek balıklarının insanları birer fok sandığı için saldırdıkları sanılıyor.

     

     Afrika dev hayvanların topraklarıdır. Bu topraklarda gezen iki kişinin kamerasına iki gergedanın dövüşü takılıyor. Bu kaçınılmaz an kameraya alınmaya değer bir görüntü. Bu topraklarda rastlanan diğer hayvan ise yeryüzündeki en uzun hayvanlar olan zürafalardır. Boyları en yüksek ağaçlardaki besinlere ulaşmak için onlara avantaj sağlar. Aynı zamanda uzun boyları ve sert kafaları onlar iyi birer silahtır. Yetişkin bir zürafa boynuyla çok sert kafa darbeleri vurabilir. Afrika’daki ulusal bir parkta gezen bir grubun kameralarına muhteşem bir görüntü daha takılıyor. Afrika’nın en iyi avcısı kendi cinsine savaş açıyor. Kendi cinsine savaş açan bu hayvan bir aslan. Dört aslan birden iki aslana saldırıyor. İki tane olan aslanlardan biri kaçmayı başarıyor. Fakat diğer aslan dört aslanın arasında kalıyor. Çok korkunç ve çok gergin bir andı. Aslanların kükremesi bile insanların korkmasına yetiyor. Bu kavgaya yol açan nedenin bir iktidar kavgası olabileceği düşünülüyor. Her ne kadar zalimce görünse de aslanlar bu sayede aralarındaki zayıf olanları eliyor. Ve böylece aslan nüfusu her zaman güçlü ve formda kalıyor. Bu olay görüntülenmeye ender olaylardan sadece biri.

      

     Bazı türlerde hâkimiyet konusundaki tartışmalar yalnızca erkekler arasındaki birebir kavgalarla çözülmez. Bazen işler daha vahşi daha dramatik bir hal alabilir. Dünyanın en büyük kertenkelelerinden biri kaya kertenkeleleridir. Bu hayvanların en büyük düşmanları etobur kuşlardır. Savaşçı kartallar Afrika’daki en büyük avcı kuşlardır. Savaşçı kartallar genelde kertenkele ve tavşanla beslenirler. Normalde kartalın avına sırtına saldırmasıyla o ilk anda yarattığı etki bile avını öldürmeye yeter. Vahşi doğada büyüklük önemlidir. Büyük av peşinde koşmak peşinde koşmak ustaların işidir. Afrika’nın vahşi topraklarında kameralara ilginç bir olay daha takılıyor. Bir zürafanın etrafı kalabalık bir aslan sürüsü tarafından sarılmış ve kaçış yolları tutulmuştu. Zürafa ölümcül tekmelerine rağmen aslanlara av olmaktan kurtulamadı. Böylesi destansı mücadelelere çok az rastlanıyor ve nadiren görüntülenebiliyor. Bazı hayvanlar bölgeleri konusunda pek kuralcı değiller. Ama aslanlar için bölge demek her şey demektir.

 

      Vahşi hayatta her şey hızlı hareket eder. Doğal hayatı kameraları ile kaydetmek isteyen profesyoneller zorlu yerlerde çalışır, gözlem yapar ve mükemmel kareyi yakalamak için beklerler. Azimleri sayesinde nefes kesici görüntüleri çekerek ödüllerini alırlar. Hem profesyonellerden hem de amatörlerden elde edilen en iyi görüntüler vahşi yaşama yeni bir ışık yakıyor. Aslan Afrika’nın en meşhur yırtıcı hayvanıdır. Tüm dünya üzerinde bu haşmetli canlılar ormanın kralı olarak ün yapmışlardır. Başka hayvanların yaşam alanına girmek insanlar açısından da son derce tehlikelidir. Her hayvanın bir ülkesi, zaman içinde alıştığı bir bölgesi vardır. Bir timsahın yaşadığı yer Afrika’nın en büyük nehirleridir. Bir insanın iki katı uzunluğundaki bu dev sürüngenler sudaki yaşama mükemmel bir şekilde uyum sağlamışlardır. Afrika kıtasındaki en tehlikeli hayvanlardan biri de bizondur. Bizonları avlayabilecek güç ve azim sadece aslanlarda bulunabilmekte. Afrika kıtasında yaşayan diğer bir hayvan ise sessiz, çevik ve içten pazarlıklı leoparlardır. Bu gibi hayvanların hepsinin inanılmaz görüntüleri bazen kameralara takılabiliyor. Bu anların yakalanması hem güç hem de profesyonel bir çekim ister.
Güney Afrika kıyılarında büyük beyaz köpek balıkları 6 m’ye kadar büyüyebiliyor. Köpek balıkları insanlara saldırmazlar. İnsanları, fok sandığı düşünülüyor.

 Tracey Jacobs çifti gittikleri tatil yerinde kameralarına kavga eden iki gergedan yakalanır. Biri uzun boynuza sahip, diğeri kısa boynuza sahip. Uzun boynuz gergedanı engelliyordu. Kısa boynuzlu olan daha avantajlıydı. Uzun boynuzlu olan kötü yaralandı. Gergedanlar arasındaki kavga genelde dişiden kaynaklanıyor.

 Gordon Dyer yolda iki aslana rastlıyor. Dört aslan iki aslanı kovalıyordu. Biri kaçmayı becerdi diğeri dört aslan tarafından sarıldı. Korkutmaya başladılar. Kevin Richardson, hayvan davranışçısıdır son on yıldır aslan davranışlarını inceliyor. Ona göre bir iktidar kavgasıdır. Aslanlar aralarında zayıf olanı eliyorlar.

  Zebra sürüsü varisindeki ve haremindeki birçok kişiyi her an koruyabilen tek bir beygir tarafından idare edilir. Sürüsünü ve genlerini korumak için herşeyi yapar. Jenny Papas, safariye çıktığı birgün su kenarında dinlenen bir zebra sürüsüyle karşılaşır. Zebranın biri su kenarındaki yavruyu yakaladı ve hırpalama başladı. Yerden yere vurmaya başladı. Anne zebra yavrusunu kurtarmak için geldi. Kurtarmaya çalıştı. Fakat zebra yavruyu bırakmadı. Dişi zebra sürüye katıldığında başka bir zebradan hamileydi. Yavruyu öldürmeye çalışan zebranın tek amacı sürüde sadece kendi neslinin devamını sağlamaktı. Bu durum bize vahşice gelse de bu bir doğa kanunuydu.

 Afrika kertenkelesi dünyanın en büyük kertenkelerinden biridir. Bu kertenkelelerin en büyük düşmanı yırtıcı kartallardır. Kertenkelenin kilosu yaklaşık olarak kartalla aynıdır. Kertenkele ilk önce düşmanından kaçar. Kaçamazsa kuyruğuyla savunur ya da pençesiyle vurmaya çalışır. Kertenkele çok güçlü olmasına rağmen en sonunda kartala yem olur.

 Bir zürafa aslan sürüsü tarafından çevrilir. Aslanlar arkadan yakalamaya çalışır. Zürafa tekmeleriyle aslanları savuruyor. Mücadele sonunda zürafa yenik düşüyor.

 Hamile bir gergedan sürüden ayrılır. Ayrılmasının sebebi yavrusunun diğer gergedanlardan zarar görmemesidir. Gergedan doğum yapar. İlkin ayakları çıkar. Yavru ters dönmüş anne karnında. Bu durum yavrunun oksijensiz kalmasına sebeb olabilir. Anne yavruyu temizlemeye başlar. Sonra yavru ayağa kalkar.

 Riaan Venter amatör bir kameraman. Afrika topraklarında ilk çekimini yapıyor. Çitaları gözlemliyordu. Bir çakal çitanın yanından geçti. Çita çakalı kovalamaya başladı. Çakal kaçmayı başardı. Tekrar çakal çitaya göründü.Kameraman çakalın çitayı yakalamak istediğini düşündü. Ertesi gün çakalın orda mağarası vardı. Mağarada yavruları varı. Çakal, çitayı ordan uzaklaştırmak istiyordu. Kameramanın ilgisini çeken şu olmuştu: en küçük hayvan bile yavrusunu korumak için herşeyi yapar.

 Firavun fareleri ile aslanlar arasında ilginç bir olay yaşanır. Aslanlar firavun yavrusunu kovalamaya başlarlar. Aslanın biri fareyi yakalar. Aslan fareyi yaralar. Ama yemez. Fareyi serbest bırakır. Fare aslana meydan okur. Hatta aslan geri çekilir. Fare yaralı haliyle mücadele eder. Sonunda yaralı bir şekilde yuvasına ulaşır. Kameraman şunu dile getiriyor; Doğa hergün bize yeni şeyler öğretiyor. Boyun eğmemeyi öğretiyor.

 Leopar anneler ile yavruları arasında güçlü bir bağ vardır. Leoparlar yırtıcı hayvanların ulaşmaması için yavrularını kayalık ve dikenli yerlerde büyütürler. Yalnız piton yılanı buraya ulaşıyor ve yavruyu yiyor. Anne leopar yavrusunu göremiyince pitonun yediğini düşünüyor. Pitonu yaralamaya çalışıyor. Piton kusuyor ve yavru leopar dışarı çıkıyor. Leopar yavrusunu aslan ve leoparların ulaşamayacağı yere götürüyor. Kanı temizliyor. Yavrusunu yiyor.

 Bir erkek fil bir gergedan ile oynamaya çalışır. Fil kızgınlık dönemindedir.

 

 


Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntısında Vardır

 

1.       Bir zürafanın boyu kaç metredir?

2.       Zebralar kendi neslinin devamını sağlamak için neler yapar?

3.       Sürpriz faktörüne güvenen hayvan hangisidir?

4.       Zebra ve leopar kavgasında yenilen taraf hangisi olur?

5.       Bir savaşçı kartalın ağırlığı ne kadardır?

6.       Katil bir balina insandan kaç kat büyüktür?

7.       Çitalar saatte kaç km/hız yaparlar?

8.       Bir aslan başka bir hayvanla avını paylaşabilir mi?

9.        Firavun farelerinin en şaşırtıcı yanları nedir?

10.   Bir akbaba ile bir çakal savaşır mı?

11.    Yetişkin bir fiil günde kaç litre su tüketir?

12.   Çitalar yavrularını nasıl eğitirler?

13.   Genç filler kızgınlık dönemini nasıl atlatırlar?

14.   Çitalar kendi aralarında niçin savaşırlar?

15.   Elli ton ağırlığında bir canlı var mıdır?

16.   Yavrularını yalnız başına büyütmek zorunda kalan hayvanlar hangileridir?

17.Gergedanlar arasındaki kavga genelde neyden kaynaklanır?

18.Aslanlar arasındaki kavganın sebebi nedir?

19.Zebralar neden yabancı gene ait yavruyu öldürür?

20.Afrika kertenkelesinin özelliği nedir?

22.En büyük düşmanları kimdir?

23.Kertenkelenin kas sistemi nasıldır?

24.Kertenkelenin solunum sistemi nasıldır?

25.Güçlü olmasını sağlayan nedir?

26.Hamile bir gergedanın sürüden ayrılmasının sebebi nedir?

27.Gergedan yavrusunun oksijensiz kalmasına ne sebeb olur?

28.Çakalın çitayı oyalamasının sebebi nedir?

29.Çakalın yavrusunu koruması bize ne öğretiyor?

30.Firavun fareleri bize neyi öğretiyor?

31.Leopar ile yavrusu arasındaki ilişki nasıldır?

32.Çita yavrusunu nasıl eğitiyor?

33.Bir fil kızgınlık dönemini nasıl atlatır?

34.Fil neden gergedan ile oynar?

35.Leopar genelde ne zaman avlanır?