Hayatın Gizemi Felsefe Taşı Var Mı? Simyadan ve Kimya Bilimine Geçişin Bilimsel Hikâyesi

 Felsefe taşı ile ilgili birçok efsane bulunmaktadır. Antik çağlarda filozof bilgiye ulaşmaya çalışırdı.

 Felsefe taşı ile ilgili ilk kaynaklar İsa dönemine dayanır. Filozof taşına sahip olan ölümsüz olacaktı, herşeye sahip olacaktı. Filozof taşı bileşken bir maddedir. Bir sıvı veya jeldir. Kırmızı tozdan yapıldığı söyleniyor. Sarı balmumuna benzediği söyleniyor.

 6.,7., ve 8.yylarda ortadoğu filozoflarından bazıları sırrını çözdüğünü söyledi. Filozof taşı için bileşenleri bildiklerini söylediler. Bu dönemde taşı arayanlar yeni bir isimle anılırdı. Simyacı denirdi. Simyacı latince ve arapça bir kelime. 1100’lerde Haçlı Seferleri başladıktan sonra doğu ile batı arasındaki gidiş gelişler artınca filozof taşı ile ilgili bilgiler Avrupa’ya ulaşır.

 O dönemdeki Araplar matematik, tıp ve simyagerlik alanlarındaki çalışmalarında dünyada ilktiler. Bütün dünyadaki en iyi doktorlara ve tıp fakültelerine sahiptiler. Kısa bir süre içinde Avrupalı bilim adamlarında filozof taşı ile ilgili merak uyandı. Taşı yapmaya çalışırlar. Gizli çalışırlar.Simyagerler kullandıkları kimyasal maddeleri simgelerin içine yerleştiriyorlardı. Kullandıkları maddeleri açıkça belirtmiyorlardı. 

 Simyacı olarak bilinen kişiler filozof taşı arayışına giren 13.yy Avrupasının ilk bilim adamlarıdır. Onlara göre bu gizemli bileşim ölümsüzlük iksirine dönüşebiliyor. Veya altın yapmak için bazı metallere eklenebiliniyordu.

 Simyacılar birçok element kullanıyorlardı. Tek bilinen civadır. Simyacılar çalışırken bu ortamı soludukları için hayati tehlikeleri vardı. Birçok simyacı gizli çalışırdı. Çünkü asılma ve kaçırılma tehlikeleri vardı.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1)       Felsefe taşı nedir?

2)       Felsefe taşına ait ilk kaynaklar ne zamana dayanır?

3)       Filozof taşının yapısı nasıldır?

4)       Hangi dönemde filozoflar filozof taşının sırrını çözdüklerini söyledi?

5)       Hangi olaydan sonra Avrupalılar filozof taşıyla ilgilenmeye başladılar?

6)       O dönemde Araplar hangi alanda Avrupalılardan öndeydi?

7)       Simyacılar ne zaman ilk bilim adamı olarak tanındılar?

8)       Simyacılar hangi elementleri kullanıyorlardı?

9)       Simyacılar kullandıkları malzemeleri nasıl ifade ediyorlardı?

10)   Simyacılar neden gizli çalışırlardı?

11)   Filozof taşı yapımına ulaşan simyacı oldu mu?

12)   Simyacı ne demektir?