Deniz Ekosistemi ve Zehirlilerinden Panzehir Geliştirmek

            Deniz yılanlarının 50 kadar türü vardır. Avustralya’nın tropikal sularında bunların çoğunu görmek mümkündür. Deniz yılanları havayla solunum yapar. Denizaltında bir saate kadar kalabilirler. Bu yılanlar dünyanın en etkili zehirlerine sahiptir. Brain Frain yılanlarla ilgili araştırmalar yapmıştır. Deniz yılanlarından daha iyi panzehir elde etmek istiyorsak önce zehrin kendisinden anlamalıyız. Her yılan türünün kendine özgü kimyasal formülü vardır. Zehirlerdeki küçük partler bile bir zehire karşı işe yarayan panzehiri diğerine karşı yararsız kılabiliyor. Böyle olunca da, zehiri detaylı biçimde incelemek gerekir. Bunları yapmak için ise; yılanları yakalamak ve örnekler almak gerekir. Güçlü zehirleri olmasına karşın deniz yılanları saldırgan canlılar değildir ve insanları pek ısırmıyor. Deniz yılanları okyanus yaşamına çok iyi uyum sağlamışlardır. Omurgalarının yapısı ve kürek gibi kuyrukları yüzme yeteneğini arttırıyor. Dalış sırasında burun deliklerini sıkıca kapatırlar. Derileri deniz suyundaki oksijenin doğrudan kanlarına karışmasına olanak tanıyor ve böylece iki soluk alma arasındaki süreyi uzatıyorlar. Brain Frain yılan türleri ile ilgili araştırmaları yapıyor yılanları gerektiği gibi tanımlıyor ardından yılandan zehiri almak için lastik kapağı yılanın ağzına bırakarak lastik kapağın yaptığı basınç yılanın zehir akıtmasını sağlıyor. Bunun gibi bir yılandan bir seferde 100 mg kadar zehir sağlanabiliyor. Ama bu zehrin 2-3 mg.ı balıkları ve insanları öldürmeye yetiyor.

            Kozalak Salyangozu en etkili kimyasal (panzehir) maddelerden birini taşıyor. Prof Dr. Welmut kozalakları araştırmak için geceleri çalışmalara katılıyor. Bir kozalak salyangozu 10 insanı zehirleyecek zehire sahiptir. Bu zehrin panzehiri yoktur. Genelde zehirlerini küçük balıklara karşı kullanırlar ve avlarını sıkı bir gözlemden sonra yakalar. İnsanların sinir sistemi balıklara benzediğinden insanlarda bu zehirden etkileniyor. Kozalak salyangozu avını avlayacağı zaman başındaki mızrağı balığa saplayıp zehrini boşaltıyor ve avını böyle yakalıyor. Balığı durdurmak için saniyeden daha az süresi olduğu için balığa çifte darbe vuruyor. Birinci darbe zehrin Kamotaksin adı verilen bileşeni sinir sinyallerini kontrol eden kapılara yerleşiyor. Tüm devreleri bozup açık kalmalarını sağlıyor ve sinirlerin sürekli olarak sinyal iletmesine neden oluyor. Sonuçta balığın kasları kontrol edilemez bir biçimde kasılıyor hayvana kramp giriyor. Balık kendini toparlayamadan ikinci darbe geliyor. Kamotoksin sinirlerle kasların arasındaki bağlantıları vuruyor. Böylece kasların emir almasının önüne geçiyor. Kasılmalar hafiflerken balığa felç iniyor. Salyangozların öldürdükleri insanlar ölmeden önce çok az acı çekiyor. Çünkü sinir sisteminin mesaj iletme yeteneğini köreltiyorlar. Zehirli hayvanların avlarının sinir sistemini yok etme yetenekleri bilim adamlarının dikkatini çekiyor. Poll Ellut ve ekibi kozalak salyangozunu laboratuar ortamında incelerken 100 den fazla bileşik elde etti. Bu bileşik acı mesajlarının iletilmesini engelliyor. Sinapsı engelleyen bu maddeye ağrı kesici olarak büyük umutlar bağlanıyor. Çünkü morfinden çok daha etkili potansiyeli taşıyan, bu maddenin yan etkileri de bulunmamaktadır.

            Süngerler çok organizmalıların en basitleridir. Dünyada 15000 civarında bulunmaktadır. Avustralya’da 5000 türü vardır. Süngerlerin göze çarpan silahları ve savunma sistemleri yoktur. Kimyasal bileşik üretme yetenekleri çoktur. Bir kimyasalın 40 değişik çeşidini üretebilirler.

            Kuzey Avustralya’nın tehlikeli sularında çalışan araştırmacılar gözlerimizin açılmasını sağlıyor. Her canlı yaratıkta öyle kimyasal maddeler ve bilinmeyen özellikler olabilir ki; gün gelir onlardan da yararlanırız. Artık bu tehlikeli sulardan uzak durmaya çalıştığımız dönemi geride bıraktık. Şimdi bizi ölümün pençesinden kurtarıp yaşam versinler diye bu katil yaratıkların yardımını arıyoruz. Doğanın olağanüstü ve gizli güzelliklerini ortaya çıkarabilmemiz ve onlara saygı duymamız gerekiyor. Eğer bunlara gözümüzü kapatır ya da yok olmalarına seyirci kalırsak kendimiz zarar görürüz.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1-Deniz yılanları denizin altında ne kadar sürede kalıyor.

2-Deniz yılanları yaşamlarını nasıl devam ettiriyor.

3-Deniz yılanlarının uyum sağladıkları ortam neresidir.

4-Kozalak salyangozundan şimdiye kadar kaç kişi yaşamını kaybetmiştir.

5-Kozalak salyangozları günün hangi vaktinde aktiftirler.

6-İnsanlar neden kozalak salyangozunun zehrinden etkileniyor.

7-Kozalak salyangozu tıpta kullanılabilir mi kullanılırsa yan etkisi olur mu?

8-Süngerler nasıl meydana gelir.

9-Süngerlerin cansız sabit canlılar olmadığı nasıl test edilmiştir.

10-Dünyada ve Avustralya’da ne kadar sünger türü bulunmaktadır.

 

                                                                                      EĞİTİM 5.SINIF TÜLAY KORKMAZ