DÜNYANIN SEKİZİNCİ HARİKASI NEMRUT DAĞI

    I.Antiyokusun nemrut dağında yapmış olduğu muazzam kutsal alanın tarihini hem niteliğini bize ayrıntılı bir şekilde vermektedir. Kuşteyn kralının kimliğini öğrendikten sonra artık dağdaki heykelleri inceleyebiliriz.

    Görünüşe görebu heykeller ne yunan ne de pers ti. Daha önce görmediği bişeydi araştırma yapanların. Heykeller ve kabartmalar dışında etkileyici olan bir başka yapı ise 50 metre yüksekliğinde olan kireç taşından yapılmış tapınaktır. Tümürüs iki tepenin arasında bulanan ve araziye hüküm ediyordu. Burada buldukları araştırmacının beklentilerin çok ötesindeydi. Ve bu bölge ile ilgili yapılmış büyük bir keşif idi.İlk kez batı ile doğuyu birleştiren bir sentez bir keşifdi. İlk kez Hiyero Tezyon adını alan anıttır. Kutsal mezar anlamına gelmektedir. Büyük ihtimalle kralın mezarı nu anıtlar altında bulunmaktadır diye düşünülmüştür. Dönemin en ilgi çekici anıtı olmuştur. İkinci kez yapılan araştırmalarda daha tecrübeli bir ekip rol almıştır. Yetmişten fazla kabartma ve heykel bulunmuştur. Antiyokosun soyuna benzeyen pers ve ermeni tarzında heykel yapılışı olarak ta yunan tarzı ilgi çekmektedir. Günün sıcaklığı ve gecenin dondurucu sağukluğundan dolayı daha ileriye gidilememiştir. İnsanoğlunun ve geçen zamanın tahribatından dolayı çoğu yazılarda açıkça belli olmamaktadır. İki bin yıllık bu uyanış tekrar belirsizliğe bıraktır yerini. Ta ki newyorklu bir bayan arkiyologun dikkatini çekene  kadar. İlk kez doğuda yapılan bir kazı araştırmasına katılan bayan nemrut dağının tırmanmıştır. Bir ömür süreceğine inandığı bu araştırmayı oda pek ileri bir seviyeye taşıyamamıştır. Yardımcısı olarakta bulunan alman eski çağ arkiyologu da iki yıl önce antiyakosun babasının bulunduğu mezarı bulmuştur. Yapmış olduğu kazılar kireç taşından yapılmış antiyakosun başına rastlamıştır. Batı yakasında bulunan aslan heykeli ise en dikkat çekici heykel olmuştur. Üzerinde bulunan çeşitli simge ve objeler yorumlanmıştır. Ve bunların M.Ö 1.yüzyıldan kalındığı belirlenmiştir. Bunun üzerine büyük hitit imparatorluğun sırları artık nemrut dağında yaşıyordu. Bu alanda bulunan fırat nehri ise dönem için çok değerli bir konumdaydı. Sınır olarak görülen fırat nehri o bölgeye hüküm eden devlet için ayrı bir güç kaynağını temsil ediyordu. Asurlar ve persler bunlardan bazılarıydı.

  Kendini bir tanrı olarak gören bu kral dinine de büyük bir önem verdiğini görmek mümkündür. Bunu ülkesin çevresine yapmış olduğu heykellerden anlamak mümkündür. Yapılan bu gösterişli anıtlardan kralın kendini beğenmişliği ve özgüveni ortaya çıkmaktadır. Damadının açmış olduğu savaşı savunun antiyakosa dönemin en güçlü imparatorluğu olarak bilinen roma tarafından savaş açılmış. Savaşı kazanan antiyakos büyük bir prestij kazanmış ve ölümsüz olmuştur. Yapmış olduğu bu anıt bunun bir göstergesi ve halkının yılda iki kez tören düzenlemesine ondan sonra gelen krallara ise bir örnek olmuştur.      

 

Aşağıdaki sorular cevapları filmin ayrıntısında vardır.

1.       Nemrut dağındaki en önemli heykelin konumu?

2.       Fırat nehrinin önemi?

3.       İlk araştırma yapan yabancı arkiyolog kimdir?

4.       Hangi kralın mezarının yapılan anıtların altında olduğu düşünülmektedir?

5.       Nemrut dağı hangi bölgededir?

6.       Anıt nemrut dağının neresinde bulunmaktadır?

7.       Yapılan araştırmaların sonuçlanmamasındaki sebep nedir?

8.       Neden ikinci kez araştırma yapılmasına gerek duyulmuştur?

9.       Bölge hangi medeniyetlerin egemenliği altına geçmiştir?

10.   Bu devletin hangi yıllarda yaşamını sürdürdüğü düşünülmektedir?

11.   Yapılan bu heykellerin sebebi ne olarak bilinmektedir?

12.   Kralın en büyük başarısı ne olarak düşünülmektedir?