Çizgi Roman Filmleri ve Bilimsel  Çalışmaların Benzetim ve Eşleştirilmesi

Çoğu kez çizgi filmler hayallerimizin ötesindedir. Ya da çizgi film izlediğimiz de bunların hayal edilmesi bile zor gelir bize. Örneğin X-MAN RAGAİN istediği zaman yeni kol ve bacaklara sahip olabiliyor. Düşünsenize böyle bir yeteneğe sahip olmak ne güzel bir şey ve aynı zamanda bir hayal bizim için.  Ancak bizler gibi çizgi filmi izlerken sadece bunun ancak hayal olabileceği dışında bunu gerçeğe dönüştürmeye çalışan birileri var…  Zaten BİLİM ADAMLARI’ nın özelliklerini saydığımızda:

Otorite tanımaz. Mantıksaldır.

 Kuşkucudur.

Ön yargıdan uzak ve tarafsızdır.

Eleştiricidir.

Değişimi savunur.

Genelle ilgilenir.

Seçicidir.

Pozitiftir.

Ölçme ve deneye dayanır.

Evrenseldir.

Geniş bir hayal ve yorumlama gücü vardır.

İşte “bizim hayaller de olur böyle özellikler dediğimiz” durumları araştırım gerçeğe uyarlamaya çalışırlar bilim adamları.

Tıpkı X-MAN RAGAİN  gibi daha fazla kol ve bacağa sahip olmanın üzerine çalışma yapan Kaliforniya Ünİ. Bacak laboratuarındaki Dr. DAVİD M. GARDİNER semender üzerinde çalışmalar yapmış ve semenderin olduğundan daha fazla kol ve bacak sahibi yapıyor. Kol ve bacakların çıktığı noktadaki sinir ve dokuları alarak vücudun başka bir bölünme yerleştiriliyor ve böylece yeni kol ve bacaklar çıkıyor. Kim bilir belki yüz ya da iki yüz yıl sonra geliştirilen bir merhem sayesinde daha fazla kol ve bacaklara sahip olabiliriz.

 

Ancak hiç birimiz normal şarlarda iki yüz yaşayacağımızı tahmin bile edemiyoruz. Dr. Michael R. Rose sinekler doğum kontrol uygulayarak yaşayabilecekleri normal yaşın iki kadar daha uzun yaşamasını sağlamış. Yani üreme yeteneklerini geciktirerek onların daha uzum yaşamasını sağlamıştır. Acaba insanların da üreme yetenekleri geciktirilirse daha uzun ömürlü olmaları sağlanabilir mi? Bu henüz ispatlanmamış ancak yapılan araştırmalar insanlar belli bir yaşın ( örneğin 100 yaş) üzerinde biyolojik olarak yaşlanmaları durur. Eğer bu biyolojik yaşlanma durması daha erken yaşlara çekilirse insanların gen olarak kalmaları sağlanabilir.

 

Yada hava olaylarını kontrol eden çizgi roman kahramanı gibi. Bu olayları kontrol etseydik düşünsenize isteğiniz zaman yağmuru yağdırırdınız. Belki mümkün değil ama yıldırımı kullanabilir hale getirmek imkansız değildir. Zaten günümüzde yıldırımdan korunmak için çeşitli sistemler geliştirilmiş. Yıldırımı direk toprağa bağlıyoruz ve olası zararlarından korunuyoruz. Eğer bu enerjiyi depolayacak sistemler geliştirilirse beklide enerji sorunu çözmüş oluruz.

 

Çizgi film kahramanı magnetizma özelliği olan kahraman gibi. O belki kötülüklerin başı olarak bilinir ancak onun bu özelliğinden esinlenerek sistem geliştirilmiş-geliştirilmekte. Hızlı tren sistemlerinde raylara magnetik özellik verilerek sürtünme azaltılır hız artırılır. Hız yarışları geçmişten günümüze ilgi görüyor.  İlk  olarak İngiliz ve Amerikanlar arasında 1920-1930’larda sürat teknesi yarışları başlamıştır. Ve günümüzde de büyük ilgi görmektedir.

  

 Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır

 

1)Daha fazla kol ve bacak deneyi için hangi hayvan üzerinde çalışma yapılıyor?

2)Bilim adamlarının üç tane belirgin özelliğini yazınız.

3)Daha fazla kol ve bacak deneyini kısaca açıklayınız.

4)Michael R. Rose hangi hayvanlar üzerinde çalışma yapmıştır?

5)Michael R. Rose deneyinde uzun yaşamın nasıl sağlanacağını öne sürmektedir?

6)Yapılan araştırmalarda insanlar sürekli olarak yaşlanıyor mu?

7)Çizgi romanları bilimsel araştırmalar ne gibi katkı sağlar? Kısaca açıklayınız.

8)Yıldırımlarımdan korunmak mümkün mü? Açıklayınız?

9)Çizgi film kahramanı magnetik adam ne gibi çalışmalara yönlendirir?

10)Hızlı tren yapımı ve çizgi roman arasında nasıl bir bağ vardır?

11) Film hakkında kısa bilgi verir misiniz.

12) Bilim adamı ve çizgi roman yazarının en benzer yanı nedir?

MEHMET SALİH AKBAŞ,     Fen Bilgisi Öğrt. Prog, 4-A, 08010004033