>

                                                                                                               Banyolar  45 dakika

 

      Her evin en önemli ihtiyacı olan banyo, tuvalet ve lavaboların eskiye göre yeni bir çağ atlamıştır. Eskiden insanların tuvalet ihtiyaçlarını herhangi birde yapıyorlardı. Mesela eskiden yunanlılar tuvalet ihtiyaçlarını cimlerin ve merdivenlerin üzerinde yapıyorlarmış. Güneş Kralı tuvalet ihtiyacını at üzeride gideriyordu. Eskiden temizlik ve hijyene önem verilmiyordu.

Ama bugünkü insanlar ortamın temiz ve hijyen olmasına önem veriyorlar.

  

     Bugünkü teknoloji ile Amerikalıların yaptığı Şampiyon Dört adlı tuvaletin çok büyük ve tıkanması zor olan bir tuvalet yapmışlardır. Bu tuvaletin özelliği diğer tuvaletlere göre su çekiş yolunun daha geniş olması ve daha az su tüketilmesidir. Tuvaletten çıktığımızda ilk uğradığımız yer lavabodur. Lavabolar insanların temizlenmek ve mikroplardan arınmak için kullandıkları en önemli temizlik araçlarından biridir. Lavabolar bir kanalizasyon boruları, araba parçası ve diğer hurdaların fabrikada eritilerek önceden hazırlanmış lavabo kalıplarına dökülür. Daha sonra kalıplar soğutulur ve üzerine kuruyucu ekleyerek hazır duruma getirilir.

Lavabonun bir parçası olan musluklarda pirinç metali eritilerek hazırlanmış kalıplara dökülür ve paslanmaması için bir koruyucu tabaka eklenir ve gerekli işlemler bittikten sonra paketlenir.

  

     Musluklar eskiden beri basit bir mekanizma üzerinde kurulmuştur. Fakat banyolar süper bir çağ atladı. Günümüzdeki banyolar çok daha bilim ve teknolojinin birleşimidir. Amerikalıların yaptığı DTV 2 banyoların hayal edemediğimiz özelliklere sahiptir. DTV 2 banyoların duşta dijital su aktarımı, ses, ışık ve müzik sistemleri bulunur. Suyun sıcaklığı sabit tutar ve buhar özelliğine de sahiptir. Su aktarımında masaj özelliği de vardır. Bu banyoyu kendi isteğinize göre değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela su sesini bastırmak için müzik açabilir ve disko ışıklarını açarak kendinize farklı ortamlar yaratabilirsiniz. Bu gün banyolar temizlenmek rahatlanmak ve mikroplardan arınmak için sık sık yapılır. Ama eski

yunanlılar hijyenik amaçlı banyo yapmıyorlardı. Kendilerine güç kazandıklarına inanırlardı. İnsanlar banyoyu bir küvette ya da duş alarak yapıyorlar daha önceden küvette yapılan banyolar ikinci dünya savaşından sonra artık insanlar düş sistemine tam olarak geçiş yapmışlardır. Bu geçişte su tüketimi daha az olmuştur çünkü düş, küvete göre daha az su kullanılır. Duşların daha önce su tüketimi fazlaydı yeni yapılan akıllı düş başlıklarıyla su tüketimi en aza indirilmiştir. Bu akıllı düş başlıkları özelliği kişinin isteğine göre ayarlanır ve kapatıldıktan sonra eski ayarına geri döner.

     

      Diğer bir banyo eşyası insanların mikroplardan arındırmak için kullandıkları sabunlardır. Sabunlar kötü kokmanın ilk savunucusudur. İnsanlar banyoyu önceden sık yapmadıklarından dolayı vücut kokularından kurtulmak için çeşitli deodorant ve parfümler kullanmışlardır.

    

     New York gibi büyük şehirlerde teknolojinin en iyisini kullanarak umumi tuvaletler bulunur. Bu otomatik ödemeli tuvaletler genelde insanların kalabalık oldu yerlerde yapmışlardır. Otomatik ödemeli tuvaletlerin özellikleri bakıcısı olmadan kendi kendini temizleyen ve elektrik kesildiğinde kapının açılması için bir pil sistemi bulundurur. Hava şartlarına uygun konforlu bir sistemi, aşırı sayıda kişinin girmesini engellemek için 44–270 kg arasında ağırlığa göre yapılmıştır. Tuvaletin içinde kalma belirli bir süreye ayarlanmış ve süre bitimine üç dakika kala uyarı veriyor ve süre bittiğinde kapı kendiliğinden açılır.

        Geleceğin banyosunda Japon banyo üreticisi Toto biçim ve işlevselliği birleştirerek yeni banyolar ve tuvaletleri yapıyor. Bu tasarlanan banyolar teknolojinin en son ürünleridir. Banyolar çok güzel bir şekilde tasarlamış mesela banyo da canınız sıkıldı banyo sizinle konuşur ve sistemi ayarlayarak bilgisayarınızdaki müziği dinleyebilirsiniz. Tuvaletler de ise hiç şeye dokunmadan hijyenik bir şekilde ihtiyacınızı görüp çıkabilirsiniz. Ayrıca idrar analizleri için üretilen akıllı tuvaletler idrarı alarak kendi içinde ki sistem ile bilgisayara aktarır ve verileri doktora gönderir. Bu banyo ve tuvaletlerin yüzeyleri pürüzsüz bir şekilde yapılarak bakterilerin tutulması imkânsız kılınmıştır. Bilimle ilişkisi teknolojik bilim diyebiliriz.

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntılarında Vardır.

1.Bir tuvaletin tıkanmaması mümkün mü?

2.Akıllı akış tuvaleti her seferinde kaç litre su tüketir?

3.Lavabo imalatında kullanılan maddeler nelerdir?

4.Buhar banyoları daha önce ne amaçla yapılıyordu?

5.Banyo küvetten duşa tam olarak kaç yılında geçiş yapıldı?

6.Sabun nedir?

7.Sabun üretiminde kullanılan maddeler nelerdir?

8.Günün birinde bütün mikroplardan arındırılmış bir tuvalet olabilir mi?

9.Bir evin en fazla su tüketen aracı nedir?

10.Akıllı akış duş başlığında dakikada kaç litre su tüketir?

 

Nihat ÇALKAN EĞİTİM BİYOLOJİ 3. SINIF 2010