BEBEKLERDE 0-12 AY ARASI GELİŞİM VE ÖĞRENME SÜREÇLERİ (60 DAK) FİLMİN ÖZETİ

 

 

 

               Bebekler, dünyaya geldiklerinde savunmasız ve yapayalnızlar. Yürüyemez, konuşamaz ve beslenemezler. Gezegendeki çoğu canlı yavrusundan daha çaresizler. İnsan hayatının belki de en tehlikeli ilk yılı içinde bebekler en yardıma muhtaç durumdan en yeteneklisine dönüşüyorlar. Bilim adamları bu durumu inceliyor ve bebeklerle ilgili fark etmediğimiz şeyleri açığa çıkarıyorlar. Savunmasız olsalar da yeni doğan bebekler hayatta kalmak için çeşitli mekanizmalara sahipler. Özel bir kahverengi yağ tabakası ile doğuyorlar. Zamanla kaybolduğu gözlenen bu tabaka vücudu sıcak tutuyor. Çünkü kolaylıkla enerjiye çevrilebiliyor. Anne yeterince kalori üretene kadar ihtiyaçlarını karşılıyor. Ağlamak, yeni doğan bebeğin iletişim için çıkardığı tek ses. Gırtlağı boğulmasına engel olmak için boğazın üst tarafında. Ama birkaç ay içinde inerek ses çıkarmasına olanak sağlar.  Bebekler suyun altında nefeslerini tutmayı içgüdüsel olarak bilirler. Bu içgüdü bebekleri ilk haftalarda koruyan ilkel reflekslerden biridir. Yanağını okşayınca dönüp emme hareketi yapar. Avucuna dokununca sıkıca sarar. Adım refleksine sahiptir, biraz destekle tüm gerekli hareketleri yapar.

              İnsan bebekleri hayatta kalmamızı sağlayan bazı beceriler ve reflekslerle donatılmışsa da bizi farklı kılan başka özelliğimiz ise öğrenme yeteneğimizdir. Bu süreç evrende en karmaşık mekanizma içinde başlar. Beyin, bir yeni doğanın beyni çevresine uyum sağlayarak, kendi kendini geliştiren inanılmaz bir öğrenme makinasıdır. Bebek beyni, kendi için önemli olan yüzlere odaklanır. İnsan yüzüne karşı bu hassasiyetin altında çok şaşırtıcı bir şey yatar. Bebekler annelerini yüzlerinden tanır. Çocuğun yüzdeki ifadeleri okuması hayatta kalması için şarttır. Bebeklerin dil öğrenmeleri de gelişmede büyük bir adımdır. Bunun bir bedeli vardır. Bebekler büyüdükçe bazı becerileri kazanırken diğerlerini yitirirler. Bebekler tecrübe kazanarak kendi sınırlarını öğrenirler. Emekleme, sürünme hareketi, oturma, uzanmak, yürümek gibi bazı motor aşamaları gerçekleştirirler. Belgeselde bebeklerin gelişim ve öğrenme süreçlerini anlamak için yapılan çalışmalara yer verilmiştir.

 

 

 

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:

 

 

  1. Yeni doğan bebeklerin hayatta kalma mekanizmaları nasıldır?
  2. En yakın akrabalarımız şempanze yavruları altı ayda yürürken insan yavrusunun yürümesi için neden bir yıl geçmek zorunda?
  3. Bebeklerin dil öğrenme konusundaki becerileri nasıldır?
  4. Bebeğin doğumdan sonraki gelişim süreçleri nasıldır?
  5. Yarım beyinle yaşamak mümkün mü?
  6. İnsan vücutlarına oranla gezegende ki çoğu hayvandan daha büyük bir beyne sahiptir. Bunun beraberinde getirdiği avantaj ve dezavantajlar nelerdir?