ALBERT EİNSTEİN’İN HAYATI (42 DK.)  

            Albert Einstein dindar bir ailenin çocuğuydu. Üniversitede tanıştığı Milleva çok güzel bir kadındı. Kadın bir fizikçiydi ve o dönemin başarılı fizikçilerinden biriydi. Einstein’in ilişkisi vardı. Einstein olmasaydı, Mileva o zamanın ünlü fizikçilerinden bir olurdu. Bunlar evlenmek istediler. Fakat Einstein’in annesi Milleva’nın Sırbistanlı olması nedeniyle onu kabul etmedi. Mileva, Einstein’den hamile kaldı.  Bir erkek dünyaya getirdi, daha sonra evlendiler evlendikten sonra Mileva ev kadını oldu. Einstein onunla ilgilenmez oldu.  Matematiği araştırdı. Einstein Mileva’yı kuzeni Elsay’la aldatmaya başladı. Mileva’yı boşayıp Elsoy’la aldattı. 1. Dünya savaşında “Genel Görecelik” kavramını geliştirdi. Uzayda  yer çekimi kanunuyla uğraştı. Güneş tutulması olunca realite görüşü kanıtlandı. Evrenin yasaları hakkında öngörülerde bulundu. İzafiyet düşüncesi hakkında deneyler gerçekleştirdi. Hitler in soy kırımından kaçarak Amerikaya yerleşti. Dünyanın en zeki insanı diye ün yaptı. Amerika da Atom bombasını üretti. Ve bunu yaptığında çok pişman oldu. Pozitivizm akımıyla ilgilendi. Küçük oğlu akıl hastası büyük oğlu ise fizikçi oldu.
           Bu filmde Albert Einstein’ın hayatı anlatılmaktadır. Çocukluğunda ölümüne kadar yaptığı ve ileri sürdüğü her şeyi anlatılmaktadır. Ayrıca ailesi ve onlarla olan ilişkisi ele alınmıştır.

                Babası bir mühendis annesi bir ev hanımı olan Einstein, annesinin telkinleri ile küçük yaştan itibaren düşünmeye yeltenmiş ve olası matematiksel işlemler yapmıştır. Ayrıca babasının ona hediye ettiği manyetik pusula ise ona farklı bir düşünme becerisi katmıştır.

                Annesinin bir dominant(baskın) olması ailede işlerin anne eli ile yürütülmesine neden olmuştur. Buda hem Einstein hem de babası için önceden biçilen bir yolda yürümek gibi oldu. Okul yıllarının ilk dönemleri pek başarılı geçmese de sonraki yıllar gayet iyi geçmektedir. İlk başlarda zorlandığı noktalar genel de cevabını bildiği halde çözemediği sorular oldu ve hocaları onun pek zeki olmadığını ileri sürmekteydiler. Einstein’ın sonraki hayatı gayet güzel geçmektedir. Oldukça yakışıklı ve zeki olan Einstein etrafındaki kızlardan oldukça memnundu. Zaten çok geçmeden hayatının aşkını buldu ve ondan gayri meşru bir çocuğu oldu fakat annesi kızın ailesini beğenmediği için evliliğe izin vermedi. Ayrılmak zorunda kaldılar fakat küçük çocuğa ne olduğunu kimse bilmemektedir. Einstein daha sonra hiç memnun olmayacağı bir evlilik yaptı. Bu evlilikten iki çocuğu oldu biri babası gibi bilimle uğraştı diğeri ise şizofren hastası olduğu için ömrü hep psikiyatrilerde geçti ve babaları ile arası hiç iyi değildi. Burada Einstein’ın gerçekten kötü bir baba ve kötü bir koca olduğu ortaya çıkmaktadır. O kesinlikle başına buyruk biri idi ilk eşi ve sonraki eşi de olmak üzere, hep aldattı onları hatta onlar bildiği halde bir şey yapamadılar. Aslında ilk eş buna dayanamadı ve ayrıldılar. Ama sonraki akraba olan eşi buna mecburen göz yumuyordu. Çünkü bu Einstein’ın kendisine kabul ettirdiği şartlardan biri idi ve o kesinlikle çalışma odasına eşini almazdı ve yatağı ayırmıştı.

              Einstein bilim hariç hiçbir alanda başarılı değildi ve bilimde de oldukça başarılı idi ve bu başarı ona Nobel ödülünü getirdiği gibi çok popüler olmasını da sağladı. Özellikle yer çekim teorisi, görecelik, bileşik alan teorisi ve kütle enerji ilişkisi ile ilgili çalışmalar şüphesiz bilime fazlaca bir fayda sağladı. Ayrıca savaş dönemine denk gelmesinden dolayı siviller ve savaşsız bir toplum için yapmaya çalıştığı şeyler takdire değer olsa da belki istemeyerek atom bombasının yapımına olan katkısı onu üzdüğü gibi tüm sevenlerini de üzmüştür.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:
1-Einstein hayatı düzgün müydü? Ve kadınlara onu rahat bıraksaydı daha bir çok ilke imza atar mıydı? Mileva’nın hayatı nasıl etkiledi? Einstein’in hayatı fizikle ilgilenmesine sebep olmuş mudur? Einstein fizikle neden ilgilenmiştir?
2-Einstein her yönü ile bir dahi midir?
3-Einstein Hitler’in elinden nasıl kurtuldu?
4-Einstein’ın atom bombası yapımında bir katkısı var mıdır?
5-Einstein’ın ahlaki yapısı nasıldır?
6-Einstein neden Amerika’ya gitmiştir? 

Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)