Antik Çağda Çin Mekanik Teknolojisi 45 dk

 

            Avrupa karanlık dönemlerini yaşarken Antikçin dünyanın teknoloji hükümdarı olma yolunda ilerliyordu. Bugün sahip olduğumuz teknolojinin Antik Çağlara kadar dayandığını anlıyoruz. Çin çok kalabalık olduğu için endüstriyelleşmenin ilk orda olduğuna inanılıyor. Sismoğraf iki milyon yıl önce bir Çinli bilim adamı tarafından bulunmuştur. Sismograf tek parça bronzlardan oluşan bronz bir makineydi. Yüzeyinde dokuz ejder kafası ve ağızlarında kendilerinden bağımsız toplar bulunuyordu. Bir sarsıntı anında titreşimin yönüne doğru dönebilen aşağıda duran kurbağaların ağzına düşüyordu. Bugünün standartlarını bile ortada bırakan içyapısı vardı.

Başka bir teknoloji daha vardı; sondaj teknolojisi bundan 2000 yıl ünce Çinliler tarafından bulunmuştur. Sondaj düzenekleri çok sağlam bambudan yapılmıştır. Bambu ileri çok sağlamdı. Bir grup işçi yukarda tahtalara basarak düzeneği hareket ettiriyorlardı. Kayaları delebilmek için çeşitli kaya delecek delgi yapmışlardı.  

            Kağıt üretimi, matbaa, pusula ve barutta Çin’de bulunmuş ve dünyaya yayılmıştır. Odyometre de Çinliler tarafından icat edilmiştir.

            Bütün bu buluşlar günümüzde de hala kullanıldığı göz önüne alındığında, antik Çin teknolojisinin 1000 yıl öncesinden ne kadar geliştiğini anlamak o kadar da zor olmasa gerek.

            Kısacası izlediğimiz filmde günümüz teknolojilerinin batı kaynaklı değil de bunların antik doğu kaynaklı olduğu söylenebilir. Bana göre burada batının giderek artan potansiyele sahip olmasının sebebi de batıdaki ülkelerin din ve ahlak yönünden doğudaki gibi muhafazakâr olmamalarıdır. Günümüzde kullandığımız hatta hala kullanma imkanı bulamadığımız bazı teknolojik buluşlar daha o zamandan antik Çin de kullanıldığı göz önüne alınırsa bize öğretilen bilgilerin formatlanması ve şüphesiz tarih kitaplarının yeniden yazılması gerekecektir.

Aşağıdaki Soruların Cevapları Filmin Ayrıntıların da Vardır:
1)Endüstriyelleşmenin gerçekten başladığı ve günümüze kazanımlarında en büyük katkısı olan millet hangisidir?
2)Antik Çin’de keşfedilen ve günümüzde de hala örnekleri bulunan keşifler nelerdir ve bunların yapımında kullanılan dâhice teknikler nelerdir?
3)Günümüzde kullandığımız teknolojinin temelinde acaba gerçekten de günümüz kaynaklarının yazdığı şekilde batı teknolojisi mi bulunmaktadır?
4)Antik Çin’de kullanılan bu teknolojiler kendilerinden ne kadar sonra insanlığın yararına kullanılmaya başlandı? Neden?
5)Antik Çin teknolojilerin Doğudan Batıya yani Asya’dan Avrupa’ya taşınımı nasıl gerçekleşti?
6)Antik Çin’de kullanılan ve günümüzde de örnekleri bulunan aletler, 2000 yıl öncesinden günümüze hangi tekniklerle ulaştı?
7)Çin’in antik çağda kullandığı ve günümüzde de mühendislik teknolojisinin en son (ileri) noktası olarak kabul edilen buluş hangisidir? Ve kim tarafından keşfedilmiştir?
8)Antik çağ Çin mekanik teknolojisi ile günümüz tarih kitaplarındaki teknolojik buluşları gerçekten de örtüşüyor mu? Yoksa tarih kitapları tekrar mı yazılmalı?

               07010002011   Gani KISACA

             BİYOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ 3.SINIF 2009