36000 KM’ LİK Dünyanın Çekirdeğine Doğru Güneş Ne Zaman Batıdan Doğacak Filmin Özeti: 46 dk

 

            Bu filmde Dünya’nın yer kabuğu ve derinlikleri ele alınmıştır. Bilim insanları Dünya’nın yer kabuğunu inceleyerek Dünya ile ilgili bilinmesi gereken etmenlere ulaşmaya çalışıyorlar.

            Bilim insanları tıpkı ultrasondan bebekleri görüntüleyebildiği gibi dünya’nın içyapısını da depremler sayesinde öğrenebiliyorlar. Gelişen teknoloji sayesinde yerin derinliklerine gönderilen bir cihaz yer kabuğu hakkında bilim insanlarına ayrıntılı bilgi verebilmektedir.

            Bilim insanlarının elde ettiği verilere göre Dünya bir soğan gibi birçok katmandan oluşur. Soğan meyvesinde olduğu gibi Dünya’da iç içe geçmiş ve bir birini koruyan katmanlardan oluşmaktadır. Nitekim Bilim insanları yaptıkları çalışmalarla Dünyanın her hangi bir yerinden açılan delikler (Afrika ve Rusya’da yapılan çalışmalarla açılan delikler) Dünya’da bir iğne deliğinden farksız olduğu anlaşılmaktadır çünkü dünyanın yer kabuğu o kadar kalındır ki üstten açılmaya çalışılan bir delik son derece küçük kalmaktadır.

            Yer küresi yedi tektonik levhadan oluşmaktadır. Bu levhaların hareketleri neticesinde Dünya’da bazı olaylar meydana gelmektedir. Örneğin depremler; Yer küresini oluşturan levhaların tektonik hareketleri sonucu oluşurlar. Yani levhaların ileri-geri, yanal veya başka şekilde hareket etmeleri sonucunda oluşmaktadırlar. Bu oluşumlar neticesinde dünya üzerinde felaketler meydana gelir.

            Dünya’mızı Güneş’ten gelen zararlı etmenlerden koruyan kalkanımız manyetik alandır. Bu manyetik alan Dünya’nın kalkanıdır. Dünya’yı her türlü tehlikeden korumaktadır. Fakat şimdi bilim insanlarının aklına şu soru gelmektedir. Dünya’nın Kutupları Değişirse Ne Olur? Bilim insanlarına göre böyle bir durumda Dünya’nın farklı yerlerinde çoklu kutuplar oluşur. Dünya’da yönümüzü bulmamıza yardımcı olan araçlar doğru bilgi veremez ve en tehlikelisi kansere maruz kalabiliriz.

 

AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARI FİLMİN AYRINTILARINDA VARDIR.

 

1. Yer katmanın yapısı nasıldır?

2. Dünya’nın manyetik alanı ne işe yarar?

3. Dünya’nın Kutupları Değişirse Ne Olur?

4. Pusula nedir?

5. Depremler nasıl oluşur?

6. Magma tabakası nelerden oluşur?

 

Salih GÜLEN Biyoloji Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 2009  (Fen Bilgisi Öğretmeni)