V1  İlkokul 3.sınıftayken hocamız kümeler oluşturmuştu. Hayat Bilgisi Dersinde o hafta anlatılacak olan üniteyi hoca bizim kümeye vermişti. Konumuz köy idi. Küme başkanı olduğum için ilk konuyu genel bir özetle ben anlattım. Sözü yanımdaki arkadaşa devrettim. Tam 1–2 cümle söylemişti ki sözünü keserek ek bir bilgi olsunda diye köylerde zazalar ve Kürtlerde vardır, dedim.(Demez olaydım J) Hocam beni tekme tokat döverek, kitabı gözümün içine sokarcasına bak, aptal çocuk burada öyle bir şey yazıyomu diyordu. SİZCE BURDA YANLIŞ OLAN NE?

C1.Hocanın formasyon eksikliği olduğunu düşünüyorum. Özelliklede bireyin gelişim düzeyini iyi bilmesi lazımdır. Mustafa ATEŞÇELİK

SINIFIN YORUMU 1.Hocanın formasyon eksikliğinin olması ve ideolojisini sınıf ortamına yansıtması açısından doğru bir davranış olarak görülmemektedir.

 

V2   İlköğretim 7.sınıfta iken matematik hocamız her zaman derse gelir gelmez, tahtaya çok zor bir soru yazardı ve ilk sıradan herkesi tek tek kaldırarak soru çözmelerini isterdi ve çoğunlukla kimse çözemezdi. Hocamız serimi yoksa paralel dayak mı yersin soracak kadar anlayışlıdır. İnanın çoğu zaman o hocanın dersinden ben başta olmak üzere kaçardık. SİZCE BURDA YANLIŞ OLAN NE?

C2 Bana göre tutum yanlıştır. Ki ceza vermek eğitim-öğretimde en son başvurulması gereken bir yoldur. Bence istendik bir davranışı kazandırmak istiyorsa ortama olumlu pekiştireç sunmalıdır. Mustafa ATEŞÇELİK

SINIFIN YORUMU 2.Cezanın eğitimde en son başvurulması gerektiğini ve olumlu bir sınıf ortamını oluştururken öğrenci seviyesine uygun olarak dersin anlatılması gerektiği savunulmaktadır.

 

V3  İlköğretim 6 sınıftayken çok güzel manken gibi bir İngilizce hocamız vardı. derste çıt diye bir ses çıksa sesi kimin çıkardığı sorar; herhangi bir cevap almayınca bizi sıra dayağından geçirirdi.(Bunca insanın günahı ne?) SİZCE BURDA YANLIŞ OLAN NE?

C3 Bana göre hocanın çözümü yanlıştır, şüphelendiği kişiler varsa onlarla ayrı ayrı uygun bir şekilde konuşmalıdır ya da psikologa başvurmalıdır. Mustafa ATEŞÇELİK

SINIFIN YORUMU 3.Tamamen hoca haksızdır.Dayağa başvurmasında bir çözüm olarak görmemektedir.Hocanın sorunun hassaslıktan öte başka bir nedeni olduğu savunulmaktadır.

 

V4 Lise 2. sınıftayken bir arkadaşımız kopya çekerken yakalandı. Hocamız öğrencinin ders arası yanına gelmesini söyledi.(Ne konuştuklarını bilmiyorum; ama çocuk bir daha kopya çekmedi) bir süre sınav açıklandı ve o çocuk 100 aldı. Siz burada hocanın davranışına katılıyor musunuz?

C4. Ben katılıyorum. Yıkmak yerine yapıcı olmak çok daha zordur. Mühim olan zoru başarmaktır. Mustafa ATEŞÇELİK

SINIFIN YORUMU 4.Burada hocanın davranışını doğru bulmuştur.Çünkü eğitimde istenmedik bir davranışı olumsuz pekiştireçle ortadan kaldırmış ve öğrenciyi güdülemiştir.Akla takılan tek soru çocuk 100 ü hakketmiş mi? Mustafa ATEŞÇELİK

 

V5  Üniversite son sınıfta hocamız çalıştığı bir projeden malzeme aldırmıştı. Malzemelerin markasını internetten girerek piyasadaki fiyatlarını öğrendi.1100 YTL’lik projektörün fiyatına 1800 YTL önerilmiş (faturada),1600 YTL’lik sunu kamerasınada firma 2600 YTL olarak bildirmiştir. Hocamız bunları bize gösterdi. Haftasonu proje yürütücüsüne tel. etti, işi olduğundan yürütücü gelmedi. Sonra firma yetkilisine tel. edip çağırdı ve olayı olduğu gibi anlattı. Yetkili yaptığı hatayı anlayarak suçu üst firmaların bu fiyatları önerdiğini söyledi. SİZ HOCA OLSAYDINIZ NE YAPARDINIZ?

C5  Bende hocamızın yaptığı gibi yargısız infaz yapmazdım. Olaya açıklık getiririrdim.Yapılan davranış bana göre doğrudur. Mustafa ATEŞÇELİK
SINIFIN YORUMU 5.Hocanın yaptığı davranış son derece doğrudur.Hatta hocanın takipçiliğine söyleyecek bir şey yok.Hayatta böyle durumlara karşı her zaman uyanık olma fikri savunulmaktadır.